Het wordt mij steeds duidelijker dat onze geest (ofwel onze ‘mind’) een groot deel van ons leven beheerst, ondanks de intuïtieve duwtjes die we constant vanuit het hart ontvangen. De geest dicteert ons verstand, acties, reacties en beslissingen, grotendeels gebaseerd op aangeleerde reactiepatronen. Keer op keer tracht het hart in te grijpen, advies te geven – maar vaak schuift de geest dat advies terzijde. 

We zien dit in de manier waarop we anderen soms behandelen op basis van de stereotypen die we hebben gecreëerd uit eerdere ervaringen, ondanks wat ons hart ons op dat moment vertelt.

We zien het in relaties die wankelen omdat we “er eerder geweest zijn” en “niet opnieuw gekwetst willen worden”, ondanks de sterke neiging om naar het hart te luisteren in plaats van het hoofd.

We zien het bij mensen wiens gebruikelijke reactie op stressvolle situaties woede is, ondanks het feit dat ze in hun hart weten dat hun gedrag destructief is voor henzelf en hun dierbaren.

Dit zijn voorbeelden van wat er mis gaat als we op kritieke momenten niet vertrouwen op de kwaliteiten van ons hart: compassie, liefde, zorg, moed, dankbaarheid, geven, vriendelijkheid en nog veel meer. Deze kwaliteiten vormen de kern van een hartvol leven!

Hartvol leven gaat over het volgen van de intuïtie van je hart. Dit brengt balans tussen je geest en je emoties en onthult je authentieke zelf. 

 

De Founder van de inspirerende organisatie HeartMath, Doc Childre, zegt hierover: “Je ware zelf worden houdt in dat je egocentrisme elimineert door te vergeven, verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen energie, niet veroordelend te zijn en meer liefde en waardering te uiten”.

Eigenlijk weten we instinctief al lang dat de intuïtie van het hart meer oplevert dan de meningen, voorkeuren en gewoonten van de geest, maar ik merk mijn hele leven al hoe onze mind-based maatschappij het niet stimuleert om te leven op basis van het hart. Jammer, want het maakt co-creatie met anderen mogelijk en is werkelijk in iedereen’s belang.

Onderzoek wijst inmiddels uit dat het hart veel meer is dan een eenvoudige pomp. Het is in feite een zeer complex, zelforganiserend informatieverwerkingscentrum met een eigen functioneel ‘brein’ dat communiceert met het schedelbrein via o.a. ons zenuwstelsel en hormoonsysteem. Ons hart beïnvloed onze hersenfunctie, de meeste belangrijke organen van het lichaam, onze mentale helderheid, creativiteit, emotionele balans en persoonlijke effectiviteit. Ze bepaalt in principe de kwaliteit van ons leven.

Dus ik stel voor dat we meer vanuit ons hart gaan leven, wat denk jij?

In het fascinerende e-boekje ‘The Science of the Heart’ kun je meer te weten komen over de kracht en intelligentie van het intuïtieve hart en de vele onderzoeken van het HeartMath Institute over stress, emoties en het hart.