Wat is onze rol als ouders in het tijdperk waarin we leven? In het grootste gedeelte van de menselijke geschiedenis hebben ouders hun kinderen zelf grootgebracht en alles geleerd dat nodig is om mens te zijn. Hebben wij op een bepaald moment besloten dat we daar geen tijd meer voor hebben of dat het niet belangrijk genoeg is voor ons om onze tijd aan te besteden?

Moeten we ons niet afvragen of dit nog klopt? Ik geloof dat we een deel van deze rol moeten terugnemen. Scholen moeten onze kinderen de basics leren: lezen, schrijven, rekenen, taal. Dat is niet makkelijk en daar hebben ze gespecialiseerde methodes voor en leerkrachten zijn hier experts in. Maar de echte levenslessen leren kinderen niet op school, niet in de klas, die leren ze thuis en buiten op straat en op reis en in het leven zelf.

 

Kunnen we onze kinderen bijstaan in hun groeiproces en hen de belangrijkste levenslessen leren?

Weten we eigenlijk wel wat onze kinderen moeten leren om voorbereid te zijn op wat er allemaal gebeurt en komen gaat? Peter Diamandis (internationaal innovatie pioneer) zegt: “Niemand buiten Silicon Valley weet hoe snel dingen al in de komende 2 tot 3 jaar gaan veranderen in deze wereld.” We moeten ons gaan realiseren dat onze kinderen waarschijnlijk beter weten wat ze moeten leren dan wij. Zij zijn meer afgestemd op het internet en wat er gebeurt in de online en digitale wereld dan wij zijn.

Ik begin steeds meer te geloven dat kinderen de belangrijkste dingen beter driedimensionaal en zelfsturend kunnen leren dan op de geijkte manier in de klas via boeken en methodes. We zouden onze kinderen opdrachten kunnen geven, bijvoorbeeld op een vakantie: leer over de geschiedenis van het gebied waar we zijn, doe onderzoek, maak een verslag en presenteer dit aan het gezin op een bepaald moment. Zo leren ze onderzoeken (een kritische vaardigheid in de 21e eeuw), ze doen nieuwe kennis op, ze leren organiseren, schrijven, plannen en presenteren. Het is leuk en er is veel meer kans dat ze het onthouden omdat ze het zelf hebben gedaan (in plaats van opgedreund te hebben uit een boek).

Dus moeten we dan een georganiseerd curriculum maken om onze kinderen thuis te gaan onderwijzen? Wow… dat gaat misschien iets te ver…

Gelukkig is er een snelle oplossing, namelijk het allerbelangrijkste in ouderschap: het voorbeeld dat jij geeft!

Ik geloof dat als wij zelf focusen op het leven van een succesvol en gelukkig leven met:

– sterke interpersoonlijke relaties
– werk dat zin en voldoening geeft
– financieel succes
– voortdurende ontwikkeling en groei
– gezondheid en fitheid

we ze de belangrijkste levenslessen geven die ze nodig hebben om zelf succesvol te worden in deze tijd.

Want jij bent hun wereld, jij bent hun voorbeeld van wat het is om mens te zijn. Dus als je dit kunt doen, heb je de helft al gewonnen!

Laat ons hieronder weten wat je van deze stelling en uitspraken vindt.