GOOD FAMILY Yigit-Palavan

'Minder is meer’

Elke dag vlees eten is niet nodig, vinden Cafer, Aysel, Zara (9), Helin (6) en Reyna (4) uit Amsterdam Nieuw-Sloten. Dus matigt deze Koerdisch-Turks-Nederlandse Good Family Yigit-Palavan met vlees. Evenals met ander voedsel. Want minder eten, betekent meer genieten.

 

“Onze wortels liggen in Koerdisch-Turkije. In onze cultuur gelden twee mantra’s: respecteer de natuur en de dieren. Want zij voorzien ons van eten. Dus zorgen we goed voor onze waterbuffels, geiten, koeien en schapen. Zij leveren melk, waar we weer kaas, karnemelk en boter van maken. En de kippen geven ons eieren. We consumeren weinig vlees, de dieren zijn immers nodig om te overleven.”

 

“Pas als een dier ziek is of doodgaat, eten we zijn vlees. En tijdens feestdagen of riten wordt er een dier geslacht. Dat is ongeveer een keer per maand, bijvoorbeeld wanneer er iemand trouwt of overlijdt. Dan eten we het hele dier op, want verspillen is zinloos en respectloos. In de winter koken en pekelen we het vlees, zodat het – vaak in de huid of vacht van het dier – bewaard kan worden. Tja, zo herinneren we ons de gang van zaken in het dorp.”

 

Cafer verhuisde op zijn zestiende vanuit het oosten van Turkije naar Nederland, Aysel migreerde op haar zesde. Zara, Helin en Reyna zijn in Nederland geboren.
“Twee jaar geleden zijn we met het hele gezin naar ons oude dorp afgereisd. Toen maakten Zara, Helin en Reyna ook kennis met onze eetgewoontes daar. Maar in de tussentijd was er wel het een en ander veranderd. Vroeger slachtten de dorpsbewoners een kip voor hun gasten, nu halen ze een kip in de stad. Dat is goedkoper. Maar wij wilden helemaal geen kip uit de supermarkt. Wij wilden juist de vleessmaak proeven die ons herinnerde aan vroeger.”

 

“Wat onze dochters van dat vlees vonden? Heerlijk, alhoewel zij die smaak van vroeger natuurlijk niet herkennen. In Nederland kopen we een keer in de twee weken een kipfilet bij de biologische slager. Vaker hoeft niet.”

 

“Wel eten we veel peulvruchten, zoals gedroogde sperziebonen, kikkererwten en linzen. De kinderen zijn dol op linzensoep. Maar hun lievelingseten is karnemelksoep, een traditioneel gerecht uit de regio waar we vandaan komen. Dat maak je als volgt: 

 

Voor vier personen bak je een gesnipperde ui met gedroogde peterselie in een pan met een beetje boter. Haal de pan vervolgens van het vuur, doe een half liter koud water, een pak yoghurt en een eidooier erbij om het te binden. Blijf zo’n 15 minuten goed roeren tot het kookt. Haal het van het vuur, doe er fijne vermicelli, zout en peper bij. Na vijf minuten is de soep dan klaar. Het geheim zit in goed blijven roeren, anders gaat het schiften.


“Een heerlijk soep. En nee, we missen het vlees niet absoluut niet. Het is niet nodig om elke dag vlees te eten. Dat deden ze vroeger niet, dus dat hoeft nu ook niet.”

 

 

Welke tip hebben jullie voor andere families? 

“Als je wat minder eet, geniet je meer van je eten: minder is meer. Dat geldt voor vlees, maar ook voor andere voedingsproducten. Mensen willen steeds meer consumeren en eten. Terwijl dat helemaal niet gezond is. Overgewicht vormt een groot probleem. In Nederland zie je helaas steeds meer dikke kinderen. En kijk naar de VS. Hun vijand komt niet van buiten - Rusland, terrorisme - maar van binnenuit. Het is de voedingsindustrie: Coca Cola en McDonalds zijn de symbolen ervan.”

 

 

Is er een vraag die jullie graag beantwoord zien?

“Overgewicht vormt een serieus probleem, ook onder allochtone kinderen. Het is noodzaak dat daar iets aan gedaan wordt. Allereerst ligt de verantwoordelijkheid bij de mensen zelf. Maar de overheid kan wel meer voorlichting geven op scholen bijvoorbeeld. Lopen er al educatieve projecten op dat gebied? Dan zijn die in elk geval veel te beperkt. We worden overspoeld door reclames van voedselproducenten; de huidige overheidsinitiatieven om overgewicht tegen te gaan vallen daarbij in het niets. De overheid kan bijvoorbeeld claims of waarschuwingen op ongezonde producten laten plaatsen, zoals nu ook gebeurt bij sigaretten. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet hoeveel suiker er in een blikje cola zit, terwijl ze wel weten dat teveel suiker niet goed is. Dus overheid, waarom organiseren jullie niet meer en duidelijk zichtbare acties om overgewicht tegen te gaan?”


Reageer via onze Facebook pagina!

 

Interview: Leontien Aarnoudse

Fotografie: Lotte Rijkes

 

 

Yigit-Palavan

TIP VAN THE GOOD FAMILY

Wil je lekker en gezond ‘snoepen’? Kies dan net als Good Family Yigit-Palavan voor gedroogd fruit. Deze vruchten zijn rijk aan voedingsvezels en een gezond alternatief voor snoepjes en koekjes. Denk aan gedroogde mango, appels, vijgen, pruimen en abrikozen. Bovendien is gedroogd fruit niet bederfelijk, je kunt het lang bewaren. Gedroogde vruchten zijn te koop bij diverse Turkse winkels, bio-winkels en supermarkten

 

 

 

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy