GOOD FAMILY Vrij-de Bont

'Stadsbijen houden'

Wat begon als een hobby in de achtertuin is inmiddels uitgegroeid tot het verzorgen van - even rekenen - zo’n 400.000 bijen. En dat in de stad!

De bijen van Oscar, Elles, Rijn (3) en Koen (4 mnd) produceren voor bijna 300 mensen honing. Oscar verzorgt tien bijenvolken in de stad en is van plan dat uit te breiden. “Ik ga binnenkort ook beginnen in het Erasmuspark. Bijen houden werkt heel goed in de stad. Je hebt niet veel ruimte nodig. Het kan op zelfs op een dakterras of balkon, zolang het rond de bijenkast maar beschut is. ‘s Winters bestaat een bijenvolk uit zo’n 10.000 bijen. In de zomer zijn dat er al gauw 40.000. Bijen zijn sociale wezens, wat betekent dat een individu niet zonder het geheel kan overleven. Elke bij heeft een taak. De taakverdeling wordt bepaald door de behoeftes van het bijenvolk en kan verschuiven als dat nodig is.”

“Het is voor mij een genot om op deze wijze kleinschalig voedsel te produceren, zo dichtbij huis, zonder daar lange kilometers voor te hoeven reizen. Ik kijk ook met met hele andere ogen naar de omgeving. Als er ergens bij ons in de buurt een boom in bloei staat word ik daar ontzettend blij van. Voor onze bijen!”
 

 

Welk advies voor andere potentiele bijenhouders of tip wil je graag delen met de wereld?

"Bijen houden is een natuurambacht. Het is geen veeleisende hobby, maar bijen hebben hun eigen schema waar je maar naar te voegen hebt. Je kunt het leren. En het leuke is, bijna iedereen zou het kunnen doen, want het is al mogelijk op je balkon, op het dak of in je tuin. Het is wel slim om met twee volken te beginnen, zodat je het risico spreidt. Soms komt een volk de winter niet door."

"Voor de kinderen is het heel leuk, weer eens wat anders dan televisie kijken. Ze leren over ambachtelijkheid en vakmanschap. Maar ook dat de dood heel natuurlijk is en hoort bij het leven. Het leven is tenslotte geen Walt Disneyfilm."

"Met kinderen moet je uiteraard wel voorzichtig zijn, bijen kunnen best prikkelbaar zijn. Door bijvoorbeeld rekening te houden met vliegroutes en de bijen hoog te plaatsen. Toen mijn oudste zoon begon te kruipen, ben ik even gestopt met de bijen. Stervende bijen liggen vaak op de grond, maar zijn dan nog levend genoeg om toch te steken. Hoewel een steek niet zo erg is, vind ik ze er toch wel wat jong voor. De kleinste mag ook niet voor de bijenkast komen. Rijn wel, die is nu bijna vier en snapt het inmiddels. Met een bijenkapje op z’n hoofd en een bijenpakje aan gaat hij met me mee. Hij is inmiddels banger voor een langpootmug dan voor een bij".

 

Hebben jullie een vraag die jullie graag beantwoord zien?  

"Een vraag namens de bijen. Je kunt het ze een stuk aangenamer maken in de stad door rekening te houden met bijvriendelijke beplanting. In Amsterdam bloeit er bijvoorbeeld in augustus heel weinig, terwijl daar dan juist heel veel bijen zijn. Help ze door geveltuinen aan te leggen en bloemen te planten, zoals Echinacea (Zonnehoed), Goudsbloem en Kattenkruid. Maar ook door minder vaak te maaien zodat Paardenbloem en Klaver kan bloeien. Een beetje rommelig tuinieren is ook goed, voor alleenstaande bijen. Die kunnen dan in de losse aarde, composthoop en achtergebleven stengels wonen."

Reageren kan via onze Facebookpagina!

 

Interview: Leontien Aarnoudse

Fotografie: Lotte Rijkes

 

Vrij-De Bont

TIP VAN THE GOOD FAMILY

Wil je net als Good Family Vrij-De Bont zelf beginnen met bijen houden? Volg dan eerst een cursus. De website van I love Beeing biedt een erg leuke Urban Beekeeping cursus aan.

Ook heel leuk is de gratis Imker-cursus app van Moody Doodle. Speciaal ontwikkeld voor kinderen. Kijk op www.moodydoodle.com

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy