GOOD FAMILY Verkuil-Nelemans

(H)eerlijke babyhapjes van biologische en vooral fairtrade producten

It’s all about good food in huize Verkuil-Nelemans. Echte veggies welteverstaan, want Judith (34), Matthijs (37) en hun dochter Liv (10 maanden) eten geen vlees en vis, maar wel graag eerlijk.

 

“Een appel van de buurtboer of een Fairtrade banaan uit Colombia, het gaat mij om het verhaal achter eten”, aldus Judith. Als communicatiemanager bij Max Havelaar bezocht zij verschillende boerencoöperaties in ontwikkelingslanden en zag ze met eigen ogen wat de impact van eerlijke handel is. Daarnaast schrijft ze op haar blog veggieproof.nl samen met 4 vriendinnen over de lekkerste lunchadresjes en recenseert zij restaurants voor het nieuwe magazine WAChT dat in alle wachtkamers van Nederland te vinden is.

 

“Zelf kiezen we doorgaans voor lokale en biologische producten. Maar liever lokaal en niet biologisch, dan ingevlogen en wel biologisch. Voor onze dochter Liv maken we echter een uitzondering. We willen gewoon geen pesticiden in dat kleine lijfje, kinderen zijn nog zo kwetsbaar. Ook al pel je een mandarijn, de pesticiden dringen ook door tot de vrucht. Sinds kort ontbijten we alle drie met havermout en een geprakte banaan. Die banaan is altijd fairtrade gecertificeerd. Die hoeft niet per se het keurmerk biologisch te hebben, want wat veel mensen niet weten is dat fairtrade ook strenge milieucriteria hanteert. Zo zijn veel chemicaliën verboden. En wordt alleen het minimale wat nodig is aan pesticiden gebruikt, waardoor er bijvoorbeeld veel minder water nodig is dan bij de productie van conventionele bananen.”

 

“Ik ben me bewust van de impact van mijn koopgedrag op de arme boeren aan de andere kant van de wereld en het milieu. Dat geldt niet alleen voor bananenboeren, maar ook voor de koffie-, thee-, chocolade- en specerijenboeren. Fairtrade heeft dezelfde kwaliteit als andere producten, met als grote voordeel dat je hiermee eerlijke handel stimuleert. Met mijn dagelijkse boodschappen probeer ik zo een bijdrage te leveren aan de boerencoöperaties en hun gezinnen in minder ontwikkelde landen.”

 

“Bovendien weet ik waar de fairtrade bananen vandaan komen. Tijdens een werkbezoek naar Colombia voor Max Havelaar naar Colombia bezocht ik bananencoöperaties die ervoor zorgen dat kleine boeren samen sterk staan. De boeren krijgen een eerlijke prijs en een extra fairtrade premie. Voor 1 doos bananen ontvangt de coöperatie $1 Fairtrade premie. Zo verkoopt supermarktketen PLUS iedere week 6000 dozen bananen, waarvan dus E 6000,- per week naar de coöperatie gaat. Daar kunnen veel mooie gezondheidsprojecten, scholen en betere arbeidsomstandigheden voor worden gerealiseerd. 25 % van de fairtrade premie moet vast geïnvesteerd worden in efficiëntie en verbetering van het productieproces. Denk aan een beter irrigatiesysteem, trainingen over de impact van klimaatverandering en een vrachtwagen waar de kleine boeren gezamenlijk hun oogst in kunnen vervoeren.”

 

“Liv is nu 10 maanden en we maken al haar eten zelf. We geven haar per dag 2 verse groentenhapjes. Een basis van zoete aardappel met doperwten, bloemkool, courgette, wortel of pompoen. Op zondag en woensdag bereid ik meestal de hapjes voor die we invriezen. Onze ochtendpap verrijken we met een klein beetje lijnzaad, chia zaad, noten en diverse bessen, zoals goyi berries en incabessen. Liv heeft nog nauwelijks tandjes, dus aan haar havermout voegen we naast bananen vaak wat rode besjes toe. Na het ontbijt laten we haar uit de mini-moestuin op ons dakterras aardbeitjes en frambozen plukken. Zo hebben we inmiddels een echt ochtendritueel en dan te bedenken dat wij vroeger nooit de tijd namen om samen te ontbijten.”

 

 

Tegen welk dilemma lopen jullie aan?

“Soms wat onbegrip uit onze omgeving omdat we Liv echt alleen maar gezonde voeding willen geven. We zijn daar vrij strikt in. Dus het liefst biologisch, fairtrade, geitenmelk in plaats van koemelk en geen toegevoegde suikers. “Maar mag ze dan niets lekkers?” Ja natuurlijk wel, maar ze is ook heel blij met zure besjes of een stukje avocado.”

 

Welke tip hebben jullie voor andere families?

“Eet bewust en geniet vooral! Via jouw keuze in de supermarkt kun je bijdragen aan eerlijke handel. Miljoenen boeren zijn afhankelijk van de keuze die jij maakt. En er is veel keuze uit mooie en lekkere producten. Inmiddels zijn er wel 1800 fairtrade gecertificeerde producten in Nederland die geproduceerd worden door 140 bedrijven. Fairtrade producten zijn niet perse duurder. De PLUS heeft bijvoorbeeld een theelijn van eigen huismerk en de Lidl heeft diverse producten van het Fairglobe huismerk, alle Fairtrade gecertificeerd.

 

 

Is er een vraag die jullie graag beantwoord zien?

Wat betekent ‘duur’ wanneer je bedenkt dat wij uiteindelijk allemaal uit eigen zak mee betalen aan de gevolgen van milieuschade en klimaatverandering, juist door de productie van goedkope niet-duurzame goederen? Wat houd ons tegen om bewust boodschappen te doen en daarmee een bijdrage te leveren aan een betere wereld?”

Wil je reageren? Dat kan op onze facebookpagina!

Volg Judith:

Via haar blog op www.veggieproof.nl
Twitter - @judithverkuil
Facebook, Pinterest, Instagram - Judith Verkuil
 

Interview: Tessa Jol

Fotografie: Lotte Rijkes

 

 

 

Verkuil-Nelemans

TIP VAN THE GOOD FAMILY

Good Family Verkuil-Nelemans gaat voor fairfood en faitrade van Max Havelaar. Deze stichting helpt kleine producenten in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. De telers krijgen gegarandeerd een vaste minimumprijs, maar altijd komt daar een kleine premie bovenop die wordt besteed aan de verbetering van de sociale situatie van de arbeiders. De minimumprijs is voor de producent. De premie is voor de coöperatie. Daarin beslissen de boeren democratisch over de besteding van premies. Denk aan scholen, medische voorzieningen, toegangswegen en gezamenlijke machines.

Kijk voor meer informatie op www.maxhavelaar.nl
 

 

 

 


 

 

 

 

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy