GOOD FAMILY Van Schagen

'Tomaten redders'

Kilo’s tomaten (en daarmee vele euro’s) verdwijnen er elke maand in de vuilnisbak bij de teler. Doodzonde! Dus geven Paul, Christel, Bram (12) en Tijs (8) uit Alkmaar afgedankte tomaten een tweede kans: Good Family van Schagen maakt er pizzasaus of ketchup van. 

 

“Het begon anderhalf jaar geleden, toen er bij Bram en Tijs een Europees schoolproject was ter promotie van gezonde voeding. Allerlei groente en fruit was er in dat kader aanwezig. Veel ging op, maar ze bleven met zo’n zes dozen tomaten zitten. Die wilden ze weggooien. Ontzettend jammer! Dus namen we ze mee naar huis en maakten er ketchup van. Dat was zo leuk! Toen dachten we: er moeten meer tomaten zijn die we kunnen redden. Dus mailden we de teler en jahoor, we mochten de afgedankte tomaten mee naar huis nemen. Zo werd onze kleine ketchupfabriek geboren.”

 

“We werken met één teler: AgroCare in Middenmeer. Ze hebben meer dan genoeg rest tomaten voor onze productie. We zijn immers geen groot bedrijf en die ambitie hebben we ook niet. De tomaten komen uit de kas. Onze teler gebruikt geen bestrijdingsmiddelen, maar zet insecten in. Hij teelt op glaswol, niet in de volle grond. Mede daarom komt hij niet in aanmerking voor een biologische certificering. En onze ketchup dus ook niet. Maar dat is niet erg, wij vinden het belangrijker om iets te doen tegen voedselverspilling. Dat vertellen we ook altijd aan de mensen, als we onze ketchup op lokale markten verkopen.”

 

“Ketchup verpakken we in vacuümdichte potten. 12 Potten produceren we per kookbeurt. Daarvoor hebben we 1 doos tomaten van 5 kilo nodig. De tomaten koken we eerst stuk, dan gaan ze door een draaizeef zodat de pitjes en velletjes eruit zijn. Voor de ketchup, doen we er azijn, kruiden, suiker, knoflook en ui door. Ook maken we pizzasaus, dus dan doen we er knoflook, ui, oregano, basilicum, tijm en een beetje zout door. Geen suiker, dat vinden Bram en Tijs te zoet op de pizza. Ze helpen trouwens graag mee in de keuken: Tijs met het snijden van knoflooktenen en Bram met het snijden van tomaten. Ook maken ze goede reclame voor ons als ze meegaan naar de markt. En Tijs waakt ervoor of ik er wel representatief genoeg uitzie als ik achter de kraam sta. Zo heeft ieder zijn taak in onze ketchupfabriek.”

 

 

Welke tip hebben jullie voor andere families? 

“Het is zonde om eten weg te gooien, ook restjes. Onze tip is dan ook: maak er nog wat van! Google op het ingrediënt dat je over hebt en je vindt zo honderden recepten met wat je er nog mee kunt maken. Wat wij altijd doen: restjessoep maken aan het einde van de week. Laatst maakten we rijst-paprikasoep. Een ui, beetje bouillon en wat kruiden erbij en je hebt een heerlijk lunchgerecht.” 

 

 

Is er een vraag die jullie graag beantwoord zien? 

“Wij zijn altijd op zoek naar gouden familierecepten. Met ketchup, chutney en pizzasaus zijn we reeds bekend. Maar andere recepten voor het inmaken van tomaten zijn erg welkom. Brand maar los, we horen het graag!”

Reageren kan via onze Facebookpagina! 

 

Interview: Leontien Aarnoudse

Fotografie: Lotte Rijkes

Van Schagen

TIP VAN THE GOOD FAMILY

Afgedankte tomaten hoeven echt niet op de vuilnishoop te belanden. Christel van Good Family van Schagen maakt van licht beschadigde, gekneusde of overschot tomaten ketchup. Met haar initiatief Big Taste No Waste vraagt ze aandacht voor voedselverspilling en laat ze zien dat je met afgedankt voedsel, zoals tomaten, nog prima producten kan maken. Ze verkoopt haar ketchup op markten en via haar website. 

Kijk maar op: www.bigtaste.nl 

 

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy