GOOD FAMILY Van Overveld

Vers gebakken brood

Met veel plezier maakt Edith van Overveld (43 jaar) samen met haar zoontje Nilo (4jaar) een paar keer per week vers brood in de broodmachine. “Zelfgemaakt brood bevat geen broodverbeteraars of andere onnodige ingrediënten, ik weet wat erin zit. Het is goedkoper, lekkerder en ik vind het mooi mijn kind bij te brengen hoe voeding gemaakt wordt”.

 

Edith is communicatiespecialist, maakt theater en video’s en probeert ondanks haar drukke bestaan toch tijd vrij te maken om zo puur en gezond mogelijk te eten. “Ik kook nooit iets uit een pakje. Een belangrijke stelregel voor mij is zo min mogelijk rotzooi in mijn voeding en zo min mogelijk bewerkte producten. Ik maak daarom het liefst alles zelf, dus ook ons brood. ‘s Ochtends worden wij wakker van de geur van vers gebakken brood uit de broodmachine. Nilo rent dan naar beneden om te kijken of het brood gelukt is, zo schattig! Nilo helpt ook graag om alles klaar te zetten, de ingrediënten in de broodmachine te doen en smult van het resultaat. Ik gebruik 300 gram speltmeel omdat dat licht verteerbaar en voedzaam is en 100 gram speltbloem om het wat luchtiger te maken. Het kost slechts 10 minuten van voorbereiden; water, olijfolie, bloem, meel, gist en keltisch zeezout bij elkaar in de bak van de broodmachine. Om 4 uur ‘ s ochtends begint de machine te kneden, laat het rijzen, zet zelf de oven aan en om 7 uur hebben wij vers brood.”
 

“Ik probeer altijd zo puur mogelijk te koken. Nilo eet niet altijd alles, dus het is wel wat experimenteren om het gezonde eten voor hem toch ook aantrekkelijk te maken. Best lastig af en toe, omdat het tijd kost om recepten en diverse ingredienten te zoeken. En ik heb al niet veel tijd als alleenstaande werkende moeder.”
 

 

Tegen welk dilemma loop je aan?

“Hoe een balans te vinden tussen het enorme en verleidelijke aanbod van snoep, snacks en andere ongezonde producten en de wens mijn kind gezond te voeden? Er zijn zoveel gelegenheden waar snoep en troep bij ‘hoort’ en Nilo het dan ook wil. Ik wil hem ook niet constant van alles verbieden, daarom laat ik mijn gezonde ideeën buiten de deur meer los en ook thuis komen er heus wel onverantwoorde dingen voorbij.”

 

Welke tip heb je voor andere gezinnen?

“Het is ook leuk om gezonde tussendoortjes en ‘koekjes’ te maken. Koekjes van noten, rozijntjes en bananen of zelfgemaakte crackers van zaden en groenten. Er gaat niks aan vitamines of smaak verloren. De voedseldroger trekt alleen het water uit het te drogen product. Het gedroogde is dus net zo gezond als het verse product, maar veel langer houdbaar en je kan veel tegelijk maken.”

 

 

Is er een vraag die je graag beantwoord ziet?

Aan de overheid: waarom werken jullie, door het steunen van de voedingsindustrie en de reclame op onverantwoorde kinderproducten er aan mee dat mijn kind een ongezond voedingspatroon aan kan leren?

Wil je reageren? Dat kan op onze Facebookpagina!


Interview: Tessa Jol

Fotografie: Lotte Rijkes

 

 

 

Van Overveld

TIP VAN THE GOOD FAMILY

Lekker zelf vers brood bakken net als Good Family Overveld? Benieuwd naar welke broodbakmachine dan de meest duurzame is? www.voedingswaar.nl testte onlangs 11 machines. Op de eerste plaats belande de Panasonic SD 253, de tester sbenadrukten in het bijzonder zijn handigheid, de duurzaamheid en het geringe gewicht positief en beklemtoonden de „goede“ geschiktheid voor mensen met gluten-allergie. Prijstechnisch lag de test-winnaar in het middenveld tussen de concurrenten. Ook handig: een timer om de brood machine te activeren zonder zelf aanwezig te zijn, en ontwaak met de geur van vers brood.

Voor meer informatie: www.voedingswaar.nl
 

 

 

 


 

 

 

 

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy