GOOD FAMILY Van Gerwen-Cornelissen

'Plantsoeneters'

Met een stukje gemeentelijk groen kun je ontzettend veel doen: zo telen Martijn, Rachne, Nanne (6) en Berk (4) fruit en kruiden in hun buurtplantsoen.

“Jarenlang lag er een zielig perkje tegenover ons huis in Eindhoven: niets groeide of bloeide er. Doodzonde!” Dat kan beter dacht Good Family Van Gerwen–Cornelissen. Dus benaderden ze de gemeente met de vraag of zij het stukje niet mochten beheren: “Eerst zeiden ze: nee. Maar na aandringen stemde de gemeente toe. En zo kwam het dat we als eerste gezin in Nederland – meestal zijn het instanties die een aanvraag indienen –een beheersvergunning kregen.”


Nu, zo’n drie jaar later, oogt het als een klein paradijs tussen het stedelijk beton. Munt, salie, rozemarijn, allerlei soorten bessen, rabarber en aardbeien groeien er volop. “We moesten de grond eerst verrijken. Dat deden met een mulchlaag, onverteerd organisch materiaal zoals houtsnippers. Nu groeit het vanzelf, er staan vooral vaste planten en er is weinig onderhoud. We hoeven vrijwel alleen maar te oogsten.”


“Nanne en Berk vinden het erg leuk om hun eigen kruiden te plukken. Zo leuk zelfs dat we de gemeente vroegen of er naast ons eetbare plantsoen niet ook nog een speciale kinderspeel- en pluktuin kon komen. En die kwam er. Met de hele buurt haalden we de stoeptegels eruit en plantten we eetbaar groen ervoor terug. Denk aan aardbeien, rode bessen, rabarber en een venkelplant die naar drop smaakt. Hoe sterker de geur of de smaak, hoe leuker kinderen het vinden. De tuin wordt door steeds meer kinderen ontdekt. Laatst kwam onze Marokkaanse achterbuurjongen met Marokkaanse munt aanzetten. Die mocht volgens hem niet ontbreken. Ook ligt er een boomstronk waar kinderen op kunnen spelen. Dat is veel uitdagender dan zo’n wipkip, zo’n stronk kan immers van alles zijn: van boom tot vliegtuig.”

 

 

Welke tip hebben jullie voor andere families?

“Veel stukken groen zijn niet goed of mooi aangepland door de gemeente. Dat is ontzettend jammer. Vraag je gemeente of je er iets mee mag doen, zoals een eetbaar plantsoen of een natuurlijke kinderspeeltuin aanleggen. Hier vind je alvast wat inspiratie: www.springzaad.nl

 


Is er een vraag die jullie graag beantwoord zien? 

“Wil de gemeente zijn bewoners nog meer betrekken bij nieuwe ontwikkelingen in de leefomgeving? Zodat we bijvoorbeeld kunnen meebeslissen over wat voor soort boom er terug geplaatst worden als er een wordt gerooid? Wij zien bijvoorbeeld in sommige gevallen liever een walnotenboom ervoor in de plaats terugkomen dan een eik.”

Reageren kan via onze Facebook pagina!

 

Interview: Leontien Aarnoudse

Fotografie: Lotte Rijkes


 

Van Gerwen-Cornelissen

TIP VAN THE GOOD FAMILY

Good Family Van Gerwen-Cornelissen is fan van Isa van Duuren. Zij ontwerpt prachtige speelattributen van natuurlijk materialen. Niet het bekende klimrek, de schommel of de wipkip, maar een stukje natuur waar kinderen worden geprikkeld in hun eigen spel. Van natuurlijke materialen zijn diverse speelaanleidingen gemaakt; klimbomen, kruiptunnels en een klauterhelling, een organische trap die de wal op slingert, boomstambruggetjes over de sloot, een boomstammenpad en een wilgentenenhutje.

Kijk eens op: www.isavanduuren.nl
 

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy