GOOD FAMILY Van der Laan

'Goed boeren'

Je eigen koeien melken en kaas maken. Voor Good Family van der Laan is het de normaalste zaak van de wereld. Want Koos, Monique, Mijke (11), Demi (10), Timo (7) en Ilse (3) wonen met hun koeien, schapen, kippen, honden en katten op bio-boerderij De Beekhoeve in Kamerik.

 

 “Er is zojuist een kalfje geboren!” Terwijl Monique haar overall uittrekt, vertelt ze enthousiast: “Moeder en kalf maken het goed. Maar het is nog even spannend. Het kalfje weigert de fles en wil alleen bij de moeder drinken. Alleen weet de kersverse moeder nog niet goed wat ze daarmee aan moet.”


Door de nieuwe aanwinst staat de teller nu op 60 melkkoeien. Bij De Beekhoeve lopen voornamelijk Blaarkoppen en Maas – Rijn – IJsselvee. Deze zogenaamde dubbeldoel koeien gebruiken ze voor de melk- én vleesproductie. “Onze koeien geven iets minder melk dan een standaard koe. Maar als we de koeien niet meer kunnen melken, geven ze ons nog mooi vlees. Reguliere melkkoeien zijn vaak gigantisch van formaat, maar hebben nauwelijks spieren. Hun vlees smaakt minder goed en wordt daarom alleen gebruikt voor worsten ed. Het vlees van dubbeldoel koeien is kwalitatief beter: zo eten wij biefstukken en entrecotes van onze koeien. Op zo’n moment zijn we de koe dankbaar voor het heerlijke vlees dat zij ons geeft.”


“Een ander verschil is dat onze koeien voornamelijk gras eten, vrijwel geen mais of graan. Ons vee graast in het grasrijke veenweidegebied tussen Breukelen en Woerden. We vinden het belangrijk om de bedrijfsactiviteiten aan te passen aan de natuurlijke omgeving en te denken aan de kringloop. Zo pachten we een stuk land van Natuurmomenten en gebruiken het riet van de nabijgelegen Nieuwkoopse plassen als strooisel in de stal waarmee we vervolgens weer de graslanden bemesten. Daarop neemt de bodemvruchtbaarheid toe, trekt het wormen en weidevogels aan en eten de koeien voedzaam gras.”


“Onze Bertha’s worden ook ouder dan een reguliere melkkoe. Gemiddeld wordt een melkkoe 6 jaar, die van ons 8 tot 10 en soms wel 15 of 20. De koeien melken we zelf. We zijn aangesloten bij een kleine boerencoöperatie, die verkoopt de melk aan Veco Zuivel. Zij leveren op hun beurt weer aan Bio+ of het Puur en Eerlijk huismerk van Albert Heijn. Sinds 1998 zijn we biologisch gecertificeerd door SKAL. We verkopen ook eigen producten aan huis, zoals verse rauwe melk, rauwemelkse kaas, roomkaas, roomboter, karnemelk, kefir en yoghurt. En vlees dus: biefstukken, entrecotes, vleeswaren, braadworsten etc. liggen voorverpakt bij ons in de vriezer.”


“Mijke, Demi, Timo en Ilse wonen hun leven lang al op de boerderij. Ze weten niet beter dan dat ze elke dag rauwe melk drinken, ruimte hebben om buiten te spelen, lekker mogen aanrommelen en omringt zijn door dieren. Van jongs af aan weten ze precies hoe ze moeten melken en hoe je kaas maakt. Ze leggen het onze bezoekers zelfs haarfijn uit. Maar als er een kalfje wordt geboren terwijl ze bijvoorbeeld naar zwemles moeten, is dat natuurlijk minder leuk. Privé en werk lopen hier altijd door elkaar. Daar moet je tegen kunnen. Maar dat is tegelijkertijd ook het mooie aan dit vak: boeren is je hobby, je werk en je leven.”

 


Welke tip hebben jullie voor andere families?

“Koop je melk en andere producten direct bij de boer. Hoe dichter je bij de bron – de boer - bent, hoe minder bewerkt je product is. Bovendien profiteer je van 100 procent transparantie en weet je dus precies waar je product vandaan komt.”

 

 

Is er een vraag die jullie graag beantwoord zien?

“De regels voor rauwe melk zijn momenteel zeer strikt. Je mag rauwe melk verkopen, indien je er bij vermeldt dat de melk verhit moet worden voor gebruik. En dat terwijl rauwe melk juist zo gezond is. Het bevat veel meer voedingsstoffen dan bewerkte melk. Sommige mensen krijgen van gepasteuriseerde melk juist allergieklachten. Bovendien weten velen niet wat de effecten kunnen zijn van verhitting. Waarom is er niet meer educatie op dit vlak? En kan de huidige regelgeving rond rauwe melk niet een beetje genuanceerd worden?”

Reageren kan via onze Facebookpagina!

 

Interview: Leontien Aarnoudse

Fotografie: Lotte Rijkes

Van der Laan

TIP VAN THE GOOD FAMILY

De Beekhoeve is het biologisch melkveebedrijf van Koos en Monique van Good Family Van der Laan. Kringlooplandbouw en agrarisch natuurbeheer vormen belangrijke pijlers. Wil je het echte boerenbuitenleven van dichtbij meemaken? Word dan vrijwilliger en kom één zaterdag per maand met of zonder je gezin de koeien verzorgen, hooien, bomen snoeien, helpen in de vlindertuin of op een andere manier de handen uit de mouwen steken.
Interesse? Kijk eens op www.beekhoeve.nl
 
 

 

 

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy