GOOD FAMILY Van Andel-Van den Bercken

'Notenrapers'

Gewapend met manden en stokken trekken Cathelijne, Theo, Laura (5) en Jasper (3) de parken van Almere in om walnoten te zoeken. Eenmaal thuis weken en drogen ze de noten zelf.

“Noten rapen met kinderen is fantastisch. Niet alleen is het fijn om buiten bezig te zijn, we maken er ook een spannende speurtocht van: wie vindt straks de eerste walnoot? Wanneer de manden vol zijn, keren we terug naar huis. Dan pellen we de noten en laten ze vervolgens zo’n 18 uur weken in water met een beetje zeezout. Daarna drogen ze nog 3 á 4 uur bij een lage temperatuur. Dan eten we ze op. Of we maken er iets lekkers van, zoals een walnotentaart met kaneel.”

“Walnoten rapen doen we in de herfst wanneer de noten van de boom vallen maar nog niet onder de bladeren liggen. Anders is het heel lastig om ze te vinden. Het raapmoment moet je dus goed plannen. Dat is best een uitdaging! In de winter zijn er geen noten, wel vind je bijvoorbeeld nog wat rozenbottels. Die plukken we hier gewoon om de hoek. In Almere kan dat, deze gemeente streeft naar een eetbare stad. Maar helaas laat niet elke gemeente dit oogluikend toe.”

“Eten plukken en rapen is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Je weet immers precies waar je eten vandaan komt. Een alternatief voor boodschappen doen is het niet. Maar dat hoeft ook niet per se. Wel proberen we zoveel mogelijk lokaal voedsel te kopen. Ons vlees bijvoorbeeld, halen we bij een stadsboederij in de buurt waarvan we weten dat ze de beesten goed behandelen. Zo weten we nog steeds wat we eten en waar het vandaan komt.”

 


Welke tip hebben jullie voor andere families?

“Wil je weten wat je waar en wanneer kunt plukken in Nederland? Raadpleeg de wildplukwijzer, dat is een kaart waarop diverse pluk- en raaplocaties staan aangegeven. Je kunt ook zelf een locatie toevoegen.”

 


Is er een vraag die jullie graag beantwoord zien?

“Wij hebben een vraag voor de gemeente Almere: zouden jullie geen gemeenschapstuinen willen faciliteren? Dat is een openbare tuin in een woonwijk, onderhouden voor en door buurtbewoners. Er kleven veel sociale en ecologische voordelen aan. Wij komen graag eens langs om ze nader uit te leggen.”

Reageren kan via onze Facebook pagina!

 

Interview: Leontien Aarnoudse

Fotografie: Lotte Rijkes

 

Van Andel-Van den Bercken

TIP VAN THE GOOD FAMILY

Cathelijne van Good Family Van Andel-Van den Bercken heeft een eigen website waar je o.a. inspirerende recepten voor zelf geplukte of geraapte ingrediënten vindt. Zoals zevenbladpesto, pompoentaart met walnoten en vlierbloesemsiroop. En een geweldig stap-voor-stap recept met leuke foto’s voor rozenbotteljam.

Kijk op www.cathelijne.nl voor meer informatie (gebruik om snel te zoeken de tag ‘wildpluk’). 

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy