GOOD FAMILY Taus

Zaterdagshoppen op de Zuidermrkt

Met de oprichting van de Zuidermrkt (coöperatie) brengt Good Family Taus een stukje duurzaamheid en gezelligheid in Amsterdam Zuid. Zelf zijn Sarriel, Gabrielle, Xaver (12) en Isha (10) zaterdags ook wel te porren voor een kop koffie, broodje worst of pannenkoek op de markt.

 

“De kinderen zijn gek op de markt. Elke zaterdag eten ze hier iets eten na het sporten. Toch verzucht Xaver ook regelmatig waarom hij een ‘biologische vader’ heeft. Hij vraagt zich bijvoorbeeld af waarom we nooit cola in huis hebben. Maar echt discussie hebben we daar niet over. Het is er niet. Punt uit. Als we uit eten gaan, dan is hij wel vrij om cola bestellen. Daar doen we niet moeilijk over. Uit eten gaan is een feest. In zijn optiek is cola dat ook. Dus dan mag hij best een keer cola drinken. Thuis eten de kinderen wat de pot schaft. We kopen zo’n 90 procent van al onze boodschappen op de markt. Zo vers mogelijk dus. De rest, zoals pasta en rijst, kopen we in de winkel.”


“De zaterdagse Zuidermrkt heb ik (Sarriel, red.) geïnitieerd met Pieter Mohr, een straatgenoot en oud-huisgenoot uit Groningen. Later haakte Linda Zwinkels aan. We irriteerden ons aan het feit dat de kleine bakker en slager uit het straatbeeld verdwenen in Zuid. De huren werden te hoog. Wat overbleef waren designkledingwinkels en Albert Heijns. Dus besloten we om zelf lokaal en biologisch voedsel hier naar toe te halen.”


“Zo ontstond het idee van een markt. Interesse was er genoeg. Het probleem lag echter bij de gemeente. Want als je een markt wilt beginnen, moet je dat via de overheid regelen. Die werkt met een verordening op de straathandel. Dat betekent onder meer dat je ook onderbroeken en sokken moet verkopen. Terwijl dat helemaal niet onze wens was. We wilden ons alleen richten op voedsel.”

 

“Uiteindelijk is het na drie jaar touw trekken goed gekomen. We hebben een eigen coöperatie opgericht. Zo is de groente- en fruitkraam van onszelf. Zo’n 500 leden ondersteunen de coöperatie. Zij krijgen 20 procent korting op al het groente en fruit in ruil voor twee á drie dagen per jaar achter de kraam te staan. Of ze helpen op een andere manier mee. Samen met onze leden zetten we de schouders eronder. Dat is heel gezellig. Het sociale aspect vinden we belangrijk. Maar de korting is natuurlijk ook mooi meegenomen. Als je deze doorberekend, zie je dat we onder de prijzen van AH’s biologische producten zitten.”

 

“Ook verkopen we zoveel mogelijk seizoensproducten. Zo vind je bij ons geen aardbeien in de winter. Sla in de zomer komt uit Nederland. Als het seizoen ten einde loopt, halen we het uit België of Frankrijk. En bananen hebben we ook, die komen inderdaad van de andere kant van de wereld. Misschien een beetje hypocriet. Maar veel mensen willen nu eenmaal ál hun groente en fruit shoppen op de markt. Je kunt dus ook zeggen: we zijn gewoon praktisch ingesteld.”

 

 

Tegen welk dilemma lopen jullie aan?

“Hoe zorg je ervoor dat kleine bio-boeren, duurzame producenten of leveranciers ook een goede boterham verdienen? Velen hebben moeite om hun hoofd boven water te houden. Ze moeten dieper in de buidel tasten of meer inleveren. En dat terwijl deze levensmiddelen in de supermarkt juist vaak duurder zijn voor de consument dan de reguliere . Want, zo weet de supermarkt, klanten kopen het toch wel.”


Welke tip hebben jullie voor andere families? 

“Hanteer regels en principes thuis voor de kinderen. Eet bijvoorbeeld wat de pot schaft. Maar als ze ergens anders zijn, ga dan niet te ingewikkeld doen als het om gezond eten gaat.”

 

 

Is er een vraag die jullie graag beantwoord zien?

“Waarom kopen mensen niet meer gezamenlijk direct in bij de boer? Benader twintig buurtgenoten en een boer en het is zo geregeld. Zo krijg je versere producten tegen betere prijzen. En je geeft lokale boeren en producenten een kans.”

Wil je reageren? Dat kan op onze Facebook pagina!
 

Interview: Leontien Aarnoudse

Fotografie: Lotte Rijkes

Taus

TIP VAN THE GOOD FAMILY

De Zuidermrkt is een lokale markt met ambachtelijke en biologische producten, en heeft een coöperatief karakter. De leden vormen de basis. Ze vergroten de sociale cohesie in de buurt en bepalen samen het aanbod op de markt. Niet alleen van de groente- en fruitkraam, maar ook van andere stalletjes. Verder beslissen de leden over de besteding van de winst. De Zuidermrkt is elke zaterdag te vinden op de hoek van de Jacob Obrechtstraat en de Johannes Verhulststraat in Amsterdam Zuid, van 9u30 tot 17u.
Meer weten? www.zuidermrkt.nl

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy