GOOD FAMILY Schipper-Kwakye

'Eten met verhaal'

Waar komt je eten vandaan? Dat wil Good Family Schipper - Kwakye graag weten. Want Jurian (alias Skip), Georgina, Suki (2,5) en Marlo (10 maanden) willen het liefst producten kopen waar ze kleine boeren in ontwikkelingslanden mee steunen.

“We beginnen de dag meestal met een vers gemaakt mangoappel-fruithapje. Dat vinden Suki en Marlo heerlijk. Het liefst kopen we bio- en fairtrade spullen, zodat we weten dat het goed zit. Maar duurzaam shoppen is niet simpel. Zo hebben we niet altijd tijd om naar een natuur- of wereldwinkel te gaan. Dus dan sta je bij de grootste kruidenier van Nederland met een Puur en Eerlijk-product in de hand. En dan vraag je je af: hoe betrouwbaar is dat eigenlijk?”

 

“Wat we meestal missen is het verhaal achter ons eten. Waar komt die mango bijvoorbeeld vandaan? Welke boer heeft hem geteeld? Hoe leeft het gezin van de oogst? En komt het product van een kleine boer, een boerencoöperatie of van een groot landbouwbedrijf? Dat soort informatie geeft inzicht in een product. Veel meer dan alleen een label, certificaat of etiket met het land van herkomst erop.”


Het belang van dergelijke verhalen ervaart Georgina dagelijks via haar stichting Pimp my Village. Dit is een online platform gericht op crowdfunding en heeft als doel mensen uit plattelandsdorpen in ontwikkelingslanden te ondersteunen. Ze maken hierbij gebruik van de kennis en inzet via migranten en lokale organisaties.


“Eén van onze projecten bevindt zich in Kimpamba, dat ligt in de het westen van de DRC, het voormalige Congo. Via crowdfunding kunnen mensen hier voor 30 euro een bijenkast of imkerpak aanschaffen voor de kleine boeren die er bijen telen voor de honing. Dat is een mooie aanvulling voor hen op de vaak eenzijdige maaltijd. Daarnaast verkopen ze de honing en maken bijenwas en kaarsen. Dat zorgt weer voor extra werkgelegenheid en inkomsten. Het mooie is ook dat de bijenteelt een gezonde leefomgeving vereist. De boeren dragen zo dus ook een steentje bij aan een schoon milieu.”


“Daarom vinden we het belangrijk kleine boeren te supporten. Ze zijn bovendien niet opgewassen tegen de grote – vaak buitenlandse - landbouwbedrijven. Via onze stichting zien we bijvoorbeeld dat deze boeren nauwelijks geld hebben om goed gereedschap aan te schaffen, laat staan een tractor te kopen. Hun productieopbrengsten blijven dus ver achter bij die van de grote bedrijven, die allerlei machines tot hun beschikking hebben. Kleine boeren moeten eerlijkere kansen krijgen op ontwikkeling. Dat is mooi voor hen en zo genieten wij hier nog meer van ons eten.”

 


Welke tip hebben jullie voor andere families?


“Wees bewust van de mensen die achter je product zitten, ga op zoek naar het verhaal en koop producten van kleine boeren uit ontwikkelingslanden.”

 

 

Is er een vraag die jullie graag beantwoord zien?


“Dit is een vraag aan zowel bedrijven als de overheid: kan het verhaal over de herkomst van producten niet wat uitgebreider en transparanter worden gemaakt? Consumenten willen graag weten waar hun eten vandaan komt en wie er achter hun producten zit, zodat ze bewust kunnen kiezen welke producten ze wel en niet kopen.”Reageren kan via onze Facebookpagina!

 

Interview: Leontien Aarnoudse

Fotografie: Lotte Rijkes  

Schipper-Kwakye

TIP VAN THE GOOD FAMILY

Geïnspireerd door haar Ghanese vader die vanuit Nederland ontwikkelingsprojecten in zijn geboortedorp opzette, richtte Georgina van Good Family Schipper-Kwakye Pimp my Village op in 2012. Ze ontdekte de meerwaarde van migranten bij Internationale samenwerking, omdat ze een brug slaan tussen twee werelden en zich bewust zijn van interculturele (communicatie) verschillen. Ook weten ze wat er speelt in het land van herkomst. Bovendien kunnen ze de in het Westen opgedane kennis effectief inzetten in dat land. Doel van de stichting is om een duurzaam bestaan op te bouwen voor de gemeenschap, armoede te verkleinen en de economische situatie te verbeteren. 
Wil je ook een bijdrage leveren? Kijk eens op www.pimpmyvillage.org 

 
 

 

 

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy