GOOD FAMILY Rijks-Lucardie

'Smaken die raken'

Eén hap zegt meer dan duizend woorden. Dus verleiden Pepijn, Claudia, Rikkie (5) en Daantje (3) mensen met feel good food om ze aan te zetten tot duurzamer en gezonder eten. Bijvoorbeeld via huisgemaakte chocolade-lavendeltruffels. Maar pas op: het zelf bereiden van deze truffels kan uitlopen op een kliederbende!

 

“Ja, de chocolade zit overal. Maar dat mag hoor. Want truffels beschouwen we als feel good food. Dus dat is eten waar je plezier aan beleeft. Niet alleen bij het opeten, maar ook bij het bereiden ervan. Rikkie en Daantje vinden het prachtig om te knoeien met eten. En ze lusten heel graag truffels.” 

 

“Lavendeltruffels maken is heel gemakkelijk. Voor ongeveer 20 truffels heb je 200 ml boerenroom nodig, 2 theelepels lavendel, een snuf zout, 250 gram pure chocolade en een beetje cacaopoeder. Je verwarmt de room met het zout en de lavendel. Dan smelt je de chocolade au bain marie boven de room, meestal in een bakje of op een bord. Nadat de room 15 minuten getrokken heeft, zeef je de room boven de gesmolten chocolade. Je laat het een paar uur opstijven, maakt er een truffelvorm van en rolt ze door de cacaopoeder.”


“Voor de chocolade gebruiken we altijd fairtrade chocolade. De boerenroom komt deze keer van de bio-winkel. Maar soms halen we onze zuivel ook bij boerderij Zorgvrij in Spaarnwoude. Daar zien de kinderen hoe de koeien worden gemolken en kunnen ze zelf direct de melk tappen uit een tank. De lavendel komt uit onze gemeenschappelijke moestuin. Wel even opletten dat je de onbespoten eetbare variant hebt. De lavendel oogsten we in de zomer, drogen we en kunnen we zo het hele jaar door gebruiken.”


“Of truffels gezond zijn? Nou als je er bakken van achterelkaar opeet niet natuurlijk. Maar één truffel bij de thee, daar zien wij het probleem niet van in. Integendeel, een lekkere truffel daar geniet je van. En je goed voelen is ook heel gezond. Wij kiezen voor eerlijke, lokale, verse en seizoensproducten. Want je wilt je hart volgen. En dat doe je ook door op smaakavontuur te gaan. Die mix van goede smaken én de juiste ingrediënten, dat is feel good food. Eten waar jezelf en je omgeving beter van worden.”

 

 

Welke tip hebben jullie voor andere families?

“Zorg voor een rijkdom aan natuurlijke smaakmakers in huis, zoals specerijen, azijn en verse kruiden in de tuin. Zo kun je eindeloos veel smaken creëren. En laat je vooral inspireren door het mooiste wat de seizoenen te bieden heeft. Zo kun je bijvoorbeeld humus maken van lokale peulvruchten zoals krombekboontjes in plaats van geïmporteerde kikkererwten. Dat is een stuk duurzamer. ”

 

 

Is er een vraag die jullie graag beantwoord zien?

“Hoe kunnen we er op grotere schaal voor zorgen dat mensen weer gaan vertrouwen op hun zintuigen én gezonde verstand? En zich niet laten misleiden door de commercie? Wij merken om ons heen dat er veel onduidelijkheid bestaat over wat duurzaam eten precies inhoudt. De informatie die we daarover krijgen is vaak tegenstrijdig en niet helder. Wat zijn waarheden en wat is fictie? De overdaad aan gezondheidsclaims en duurzame logo’s helpen scheppen ook verwarring. Hoe krijgt de consument het vertrouwen weer terug?”

Reageren kan via onze Facebookpagina!

 

Interview: Leontien Aarnoudse

Fotografie: Lotte Rijkes

 

Rijks-Lucardie

TIP VAN THE GOOD FAMILY

Vuur en Vlam is een cateringbedrijf voor feel good food. Eigenares Claudia van Good Family Rijks-Lucardie kookt op locatie, biedt lunches aan bij bedrijven en zorgt zo dat de inspiratie en energie weer gaat stromen onder de werknemers. Ook verzorgt zij plantaardige flowfood maaltijden voor diverse yogascholen. En ze geeft duurzaam voedingsadvies aan gemeentes over hun kantinebeleid. Op de facebook pagina deelt Vuur en Vlam feel good recepten ter inspiratie.

En kijk ook eens op: vuurenvlamkookt.nl

 

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy