GOOD FAMILY Pluk-Doorn

'Eten uit duurzame kas'

Je eigen eten verbouwen in een duurzaam gebouwde, warme kas. Zonder fossiele brandstoffen, transport, chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en uitstoot van broeikasgassen. Daar plukken Guus, Kim, Saar (3) en Moos (1) uit het Noord-Brabantse Mill letterlijk de vruchten van.


“Zo’n 85 tot 90 procent van al het groente en fruit dat we eten, komt van eigen bodem: uit de moestuin of de kas. We hebben een gewone koude kas, een plastic tunnel, maar die houdt het in de winter niet echt warm. En omdat we het liefst het hele jaar door van eigen bodem eten, gingen we op zoek naar iets anders. Zo kwamen we bij het earthship terecht. Dit zogenaamde aardeschip - meestal huizen met een kas of serre - is een idee uit de VS, waarbij je slim gebruik maakt van warmtebronnen. Zo heeft het earthship ramen op het zuiden en een dikke, warmteabsorberende wand op het noorden. Als de zon dus op onze earthship-kas schijnt, verwarmt hij de kas. Zo kan het buiten 11 graden C. zijn en binnen 21 graden C. Nogal een verschil!”


“Het mooie is dat onze kas de warmte ook ´s nachts of overdag vasthoudt als de zon weg is. Dat komt door onze dikke muren die bestaan uit autobanden gevuld met aarde. Onze earthship-kas hebben we in 6 weekenden gebouwd, met 4 tot 8 vrijwilligers per weekend die overnachtten in de boerderij of hun campers. In ruil voor hun hulp deelden we onze kennis en ervaringen. Ook kregen ze een maaltijd en slaapplek aangeboden. Het was een hele organisatie om alle vrijwilligers via internet op de juiste dagen bij elkaar te krijgen en vervolgens bezig te houden. En terwijl Kim voor koffie, thee, voedsel en de zogende Saar zorgde, was Guus druk in de weer met alle vrijwilligers aansturen. Hoe het bouwproces in zijn werk ging? In vogelvlucht zag dat er ongeveer zo uit: we begonnen met het vullen van gebruikte autobanden met zand en aarde. Daar maakten we een muur van aan de noordkant. Vervolgens maakten we een wand van dubbel glas op het zuiden, een deur erin en een dak van damwand. Alles van gerecyclede of natuurlijke materialen.”


“Dat was zo´n twee jaar geleden. Nu kunnen we oogsten. Allerlei soorten groente, fruit maar we drogen er ook kivietsbonen in. Die kun je de hele winter bewaren. Wij doen ze overigens nog wel in de vriezer. Zo weet je zeker dat het goed gaat en er geen schimmel in komt. Alle oogst dat we niet zelf opeten, geven we weg aan oma’s en buren. Of we verkopen ze op straat. Zo compenseren we de kosten voor de kas en moestuin en houden we zelfs nog wat over om in de winter verse tomaten of paprika te kopen. Saar en Moos leren trouwens hartstikke veel door al dat tuinieren. Saar helpt goed mee met onkruid wieden en zaaien. En ze weet het verschil tussen witlof en roodlof al.”

 

 

Welke tip hebben jullie voor andere families?

“Verbouw tenminste een deel van je eigen groenten en fruit, dat is gezond, leerzaam en duurzaam. Wil je een eigen kas bouwen? Denk dan eens aan een earthship-kas of een andere vorm van ecologische bouw. Op ons youtube-kanaal kun je zien hoe ons earthship tot stand is gekomen.”

 

 

Is er een vraag die jullie graag beantwoord zien?

“Wij telen zo’n 85 tot 90 procent van onze groente en fruit zelf en stoten zo vrijwel geen CO2 uit. Hoeveel CO2 bespaar je zo per jaar? Dus onze vraag aan onderzoekers en andere mensen die er verstand van hebben, luidt: hoeveel CO2-uitstoot gaat er gemiddeld gepaard met een modaal gezin die hun groente en fruit inkoopt via de supermarkt?

Reageren kan via onze Facebookpagina!

 

Interview: Leontien Aarnoudse

Fotografie: Lotte Rijkes

 

Pluk-Doorn

TIP VAN THE GOOD FAMILY

Geinspireerd door het verhaal van Good Family Pluk-Doorn? Earthship is een idee van Michael Reynolds. Het zijn huizen die gemaakt zijn van natuurlijke en gerecyclede materialen, energieneutraal zijn en huizen die zorgen voor mensen en niet andersom. Ook moet je het huis zelf kunnen bouwen. En het huis heeft bij voorkeur een gesloten systeem voor water, elektriciteit en - natuurlijk - voedsel. Een website vol ontwerpen en ideeën om zelf aan de slag te gaan.
Kijk zelf maar op www.earthship.com
 

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy