GOOD FAMILY Meyer-Van den Bos

'Vlees van de huisslager'

Waarom biefstuk van de andere kant van de wereld halen als je (bijna) buurman huisslager is? Christophe, Natasja, Tim (7) en Isabelle (3) uit het Friese Nes (Akkrum) eten het liefst een lokaal lapje rundvlees en houden zo hun carbon footprint laag.

“Het is wel even gek. Eerst zie je de koeien dartelen in de wei en vervolgens liggen ze op je bord. Sommige gasten van onze zeilschool bijvoorbeeld, die bij ons blijven eten, moeten echt even wennen aan het idee. Omdat het lapje vlees ineens een gezicht krijgt. Maar wij vinden zo´n korte keten juist mooi. We kennen de boeren hier. Ze laten hun koeien buiten grazen in de zomer en zorgen uitstekend voor de dieren. Zo’n beest heeft een prachtleven gehad. En dat ´ie uiteindelijk op ons bord belandt, vinden we geen probleem.”

 

“Onze huisslager Rienk Huitema woont drie boerderijen – zo’n drie kilometer - verderop. Het vlees legt dus echt een hele kleine afstand af voordat het op ons bord belandt. Rienk houdt zelf geen vee, maar krijgt de beesten binnen van de boeren uit de buurt. Meestal zijn het runderen die weinig melk meer geven, in de sloot zijn gevallen of oud zijn. Ook als er teveel stierenkalveren zijn geboren, gaan deze naar de slacht. Rienk krijgt een geslachte koe in vier grote stukken binnen. Vervolgens begint hij met uitbenen. Hij snijdt er biefstukken, runderlende en andere vlees uit. Het smaakt goed. Bij het bakken zien we minder vocht in de pan dan bij het vlees uit de supermarkt omdat daar meer water in zit.”

 

“Soms gaan Tim en Isabelle mee naar de huisslager. Al die lappen rauw vlees, ze kijken er niet raar van op. Maar ze weten nog niet dat dit de koeien uit de wei onze buren. Dat vertellen we ze later wel, als ze iets ouder zijn.”

 

 

Welke tip hebben jullie voor andere families? 

“Je hoeft niet per se je vlees van de andere kant van de wereld te halen. Ga eens op zoek naar goed vlees uit je eigen omgeving. Wij halen ons vlees bij Rienk Huitema. Deze huisslager neemt overigens alleen grote bestellingen aan. Het is dus belangrijk dat je een grote vriezer hebt. Hij werkt zonder e-mail of internet, maar is telefonisch te bereiken op het nummer: 0566-631508”

 

 

Is er een vraag die jullie graag beantwoord zien? 

“Kan de herkomst van sommige producten niet wat duidelijker vermeld worden? Bijvoorbeeld op de verpakkingen van producten? Of op bordjes die bijgeplaatst worden? Dit is een vraag aan zowel producenten en winkeliers als voor de overheid.”

Reageren kan via onze Facebookpagina!

 

Interview: Leontien Aarnoudse

Fotografie: Lotte Rijkes

 

Meyer-Van den Bos

TIP VAN THE GOOD FAMILY

Wil je net als Good Family Meyer-Van den Bos vlees of andere producten direct inkopen bij de boer? Kijk dan eens op de Hofwebwinkel. Daar vind je allerhande bio-producten (van rundergehakt tot karnemelk) afkomstig van boerderijen uit de buurt. Ook verkopen ze aardappels, groente en fruit en kant-en-klare producten als brood en babyhapjes. De Hofwebwinkel bezorgt in de regio Amsterdam, ´t Gooi, Flevoland (en de randgemeentes), Noord-Brabant en Limburg.

Kijk eens op: www.hofwebwinkel.nl
 

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy