GOOD FAMILY Lodeizen-Van der Hoeve

'Boleten eten'

Vers voedsel, dat gaat er bij Good Family Lodeizen – van der Hoeve wel in. Ruben en Maartje uit Amsterdam koken onder andere met boleten, eiwitrijke paddenstoelen die hun zoontje Wolf (2) ook erg lekker vindt.

 

“Paddenstoelen zijn heel gezond. Ze bevatten bijvoorbeeld veel eiwitten. Wij eten niet zo veel vlees, gemiddeld zo’n twee keer per week, dus doen ze goed dienst als vleesvervanger. Ook dragen ze bij aan een gezond immuunsysteem. Dat komt mede door het mineraal selenium, een vitamine B en het nicotinezuur dat paddenstoelen bevat.”


 “Wolf houdt erg van paddenstoelen. Het was zelf één van de eerste woorden die hij kon zeggen. Hij vindt het ook heel gezellig om mee te helpen met koken. Snijden kan nog niet, maar hij mag ze wel aangeven of in de bakjes doen. Heel lekker is om boleten gewoon 10 minuten te bakken met wat knoflook, peterselie, zout, peper en druppeltjes citroensap. Je kunt ze eten als borrelhapje of, zoals wij doen, als bijgerecht bij de soep.”


“Meestal kopen we biologisch geteelde boleten, ook wel duinvoetjes genoemd, op de Noordermarkt in de Jordaan, bij een kraampje die gespecialiseerd is in paddenstoelen. Maar in de herfst gaan we ze weer zelf eens zoeken in het bos. Het seizoen begint in september en eindigt eind oktober. Het seizoen hangt natuurlijk ook enigszins af van het weer. We hebben dit jaar weer een nieuw raaplocatie gevonden, die we overigens liever geheim houden. In elk geval hopen we dat we komende herfst weer met zakken vol wildgeraapte boleten terugkeren.”

 

 

Welke tip hebben jullie voor andere families? 

“Naast paddenstoelen is ook kefir heel gezond. Dit drankje, afkomstig van een schimmel in witte korrelvorm, kun je thuis kweken. De schimmel leeft in water en je voedt hem met suiker of gedroogd fruit. De suikers worden getransformeerd in frisse lichtzure, koolzuurhoudende drank die rijk is aan probiotica en dus goed is voor je darmen. Het bevat zo’n 0,25 procent alcohol. Oorspronkelijk komt kefir uit Tibet en de Kaukasus. Het is o.a. te koop bij Alchemist Garden in Amsterdam of online te bestellen.”

 

 

Is er een vraag die jullie graag beantwoord zien? 

“We zouden graag ons groente, fruit en tuinafval willen scheiden. Waarom biedt de gemeente Amsterdam geen aparte ophaaldienst aan voor dit afval?”

Reageren kan via onze Facebookpagina!

 

Interview: Leontien Aarnoudse

Fotografie: Lotte Rijkes

 

Lodeizen-Van der Hoeve

TIP VAN THE GOOD FAMILY

Geinspireerd om vaker paddensteolen te eten na het lezen van het interview met Good Family Lodeizen-Van der Hoeve? Je kunt ze ook heel gemakkelijk zelf kweken. Bijvoorbeeld via de DIY Mushroom Farm Kit. Deze paddenstoelen worden geteeld op koffiedik afkomstig van o.a. La Place, Artis en de Universiteit van Amsterdam. De Mushroom Farm Kits zijn te koop bij Artis en diverse Coffee Company’s in Amsterdam. Kijk ook eens op: www.facebook.com/mushroomfarmkit

En voor lekkere paddenstoelengerechten, check ook de blog van Good Family Lodeizen – Van der Hoeve: homesweethomeamsterdam.tumblr.com
 

 

 

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy