GOOD FAMILY Kuipers

'Beter dan biologisch'

Good Family Kuipers uit het Groningse Opende (bij Marum) bezit een kudde Schotse hooglanders die grazen in de natuur. De dieren lopen alle dagen buiten te grazen. Daardoor smaakt het vlees verrukkelijk.  Jelwin, Ymkje, Eline (2), Boaz (7 maanden) en de hond Silke zijn bovendien dol op deze beesten.

 

“Onze Schotse hooglanders worden honderd procent gevoerd met gras en lopen 365 dagen per jaar buiten. We houden ze voor het vlees, niet voor de melk. Die is voor de kalfjes. We pachten een stuk natuurgrond van de Stichting Groninger Landschap en van Staatsbosbeheer waar de dieren grazen.”

 

“Onze hooglanders eten dus geen graan, mais of ander krachtvoer. Omdat ze gevarieerd eten in de natuur, smaakt het vlees uiteindelijk erg lekker. Sommige klanten – we verkopen ons vlees aan huis en via de webshop - vergelijken deze smaak met die van vroeger. Je hoort ook steeds vaker dat het vlees van koeien die gras eten gezonder is voor de mens.”

 

“Onze hooglanders worden soms wel 15 jaar, terwijl de reguliere melkkoe gemiddeld een leeftijd haalt van vier. Onze kinderen zijn dol op de hooglanders. Eline komt regelmatig met een hand vol hooi aanzetten. Dan zie je die beesten wat verbaasd kijken, alsof ze denken: wat doet zij nou? Ze zijn geen kinderen gewend, want de meesten zijn te bang om dichtbij te komen. Maar Eline groeit er mee op en vindt ze geweldig.”

 

“Wel is het moeilijk voor ons als de koeien naar de slacht moeten. Neem onze Brenda, die is nu 13. Zij komt altijd naar je toe. We zijn erg aan haar gehecht. Maar ze toont slijtage. Dus de vraag is hoe lang ze nog leeft. Tja, als we daar aan denken, is het wel even slikken. Maar de gedachte aan het mooie leven dat ze heeft gehad, overheerst gelukkig. Dus vinden we het niet erg om hun vlees te eten.”

 

“Waarom ons bedrijf geen biologisch keurmerk draagt? Omdat we vinden dat ons vlees de term biologisch overstijgt. Want op een biologische boerderij krijgen de dieren soms wel krachtvoer of staan ze op stal. Dat gebeurt bij ons niet.”

 

“Het feit dat we geen keurmerk hebben, is misschien verwarrend voor de consument die het juist ‘goed’ wilt doen. Maar wij zijn heel transparant en leggen precies uit op onze website hoe de hooglanders leven. Transparantie vinden we veel belangrijker dan het dragen van een keurmerk. Bio is trouwens ook niet altijd wat het lijkt. Zo vindt er wel eens wat gesjoemel plaats. En je ziet bijvoorbeeld steeds meer biologisch vlees uit Oost-Europa of Zuid-Amerika komen. Nee, dan zijn wij juist blij met de mensen die de moeite nemen om verder te kijken dan een bio-keurmerk.”

 

 

Welke tip hebben jullie voor andere families?

“Weet wat je eet. Dit is niet altijd even eenvoudig. Maar het helpt om je te verdiepen in de producent en deze gerichte vragen te stellen. Helemaal handig is om je producten rechtstreeks bij de boer te kopen, dan kun je hem alles vragen over de herkomst van je product.”

 

 

Is er een vraag die jullie graag beantwoord zien?

“Kan er in de opvoeding en onderwijs van kinderen meer ruimte komen voor informatie over waar voedsel vandaan komt? Hoe groeit de groente, van welk dier is je vlees afkomstig, en hoe heeft het dier geleefd? We merken dat veel gezinnen dit onderwerp vermijden, waardoor kinderen steeds verder verwijderd raken van de oorsprong van hun voedsel. Deze vraag is dus een appél op opvoeders en onderwijzers. Vertel, neem ze mee en laat kinderen ervaren.”

Reageren kan via onze Facebookpagina!

 

Interview: Leontien Aarnoudse

Fotografie: Lotte Rijkes

 

Kuipers

TIP VAN THE GOOD FAMILY

Jelwin en Ymkje van Good Family Kuipers produceren en verkopen natuurvlees. Dit vlees is afkomstig van hun eigen Schotse Hooglanders die grazen in natuurgebied van het Groningse Opende. Het vlees verkopen ze op de boerderij, dat klanten ophalen of laten opsturen. Vanaf april 2014 gaat het theehuis Schots en Scheef weer open. Dan organiseren ze allerlei buitenactiviteiten voor gezinnen. Zo is er een kinderboerderij, het blotevoetenpad, kun je er picknicken, een koetsrit maken en bamboetorens bouwen.
Nieuwsgierig? Kijk eens op www.schotsehooglanders.nl en www.schotsenscheefopende.nl
 

 

 

 

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy