GOOD FAMILY Kooiman

'Herbivoren'

Puur plantaardig. Zo kookt Natascha Kooiman uit Amsterdam het liefst. Alleen hond Chef krijgt een beetje vlees. Maar dan wel afvalvlees.     

“Ik zou liever wel vlees eten. Maar omdat de wereldwijde veestapel enorme schade toebrengt aan onze planeet, kan ik het niet over mijn hart verkrijgen. Denk aan al die hectares uniek oerwoud in Brazilië dat wordt gekapt voor de teelt van het veevoer soja. Of aan het feit dat een varken – een intelligent beest - geen daglicht meer ziet. Bovendien is voor de totstandkoming van een vleesmaaltijd zeven tot vijftien keer zoveel landbouwgrond nodig dan voor een plantaardige maal. Voor mij ligt de oplossing daarom voor de hand: ga minder vlees eten en meer planten.”


“Sinds 2012 zet ik me volledig in voor deze zogenaamde eiwittransitie. Ik werd vegetariër nadat ik destijds een traineeship volgde over de verduurzaming van voedsel (red: dit jaar verzorgt door Future Food Academy). Daar leerde ik veel. Bijvoorbeeld dat tijdens een berekening van je voedselafdruk het consumeren van dierlijke producten wel zeven keer zwaarder kan wegen dan het eten van seizoensgroenten.”


“Alhoewel ik zelf vlees mijdt en weinig zuivelproducten consumeer, denk ik dat het een utopie is dat iedereen vegetariër of veganist wordt. Wel denk ik dat mensen wat minder vlees kunnen eten. Maar je motiveert mensen niet als je iets verbiedt. Je kunt ze beter informeren over waar je eten vandaan komt. En uitleggen wat de impact is van een stukje vlees op het milieu. Want hoe meer je weet, hoe bewuster je kunt kiezen.”


“Nog belangrijker is misschien wel om de mensen te verleiden met plantaardig eten. Zelf laat ik mijn vrienden graag zien hoe simpel het is om een heerlijke maaltijd met groenten, noten en peulvruchten te koken. Of ik fop ze met zogenaamde kip of tonijnsalade van de Vegetarische Slager. Ook koop ik wel eens vega-rookworst voor bij de hutspot, dat smaakt helemaal niet gek.”


“En Chef? Tja, ik heb geprobeerd om hem op een vegetarisch dieet te zetten. Maar hij kreeg toen last van zijn darmen. Nu geef ik hem brokken waarin slechts vier procent vlees zit. Daar doe ik sperzieboontjes bij voor de vezels en een klein beetje afvalvlees. Om te kluiven koop ik varkensoren, long, koeienbotten of runderkophuid voor hem op de markt. Dat vindt hij heerlijk. Ik moest best even wennen aan dit afvalvlees. Maar nu vind ik het eigenlijk heel mooi dat deze vleesresten nog een bestemming krijgen en niet in de prullenbak verdwijnen.”

 

 

Welke tip heb je voor andere families?

“Wil je plantaardig eten? Ga de uitdaging aan en verken de (super)markt. Durf te experimenteren met vleesvervangers. Valt een bepaalde variant vega-gehakt eens tegen? Geef dan de moed niet op. Er zijn nog veel meer merken die vegetarisch gehakt aanbieden. En ze smaken allemaal anders, proef zelf maar. Je hebt trouwens vleesvervangers op basis van zuivel of op puur plantaardige basis. Die laatste zijn het meest duurzaam.”

 

 

Is er een vraag die je graag beantwoord ziet?

“Dit is een vraag voor KLM en andere luchtvaarmaatschappijen. Als ik vlieg, moet ik zelf moeite doen om aan te geven – op een bijna onvindbare plek op de website - dat ik een vegetarische maaltijd wil. Waarom draaien we dat niet om? Waarom krijgen passagiers niet standaard een vegetarische maaltijd in het vliegtuig? Wat een enorme winst zou dat zijn: miljoenen maaltijden waar geen dieren voor worden geslacht, geen veevoer voor wordt verbouwd en geen water of energie komt kijken bij de verwerking.”

Reageren kan via onze Facebookpagina!

 

Interview: Leontien Aarnoudse

Fotografie: Lotte Rijkes

 

Kooiman

TIP VAN THE GOOD FAMILY

Natascha van Good Family Kooiman is initiatiefnemer van de Plant Power Canteen, een totaaltraject van kantineverduurzaming voor scholen en bedrijven. Van advies, kantinescan, implementatie tot communicatie en creëren van draagvlak zowel in het bedrijf als onder de kantinebezoekers. Power Plant Canteen werkt onder meer aan beter en gezonder voedsel, CO2 reductie, minder verzuim van medewerkers, hogere productiviteit. Samen met zakenpartner Aart Jan runt ze Smaackmakers, een initiatief waarmee ze via lezingen, workshops en advies bedrijven inspireren duurzamer te gaan eten. Meer weten? Kijk op: www.plantpowercanteen.nl en www.smaackmakers.nl
 

 

 

 

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy