GOOD FAMILY Karpathios

'Natuur als business partner'

Wroeten in de aarde heeft iets magisch, vinden Jonathan, Willeke, Yani (6), Mina (5) en Anna (4). Dus zaait, teelt en oogst Good Family Karpathios uit Aalsmeer zoveel mogelijk zelf hun eten. Want dat smaakt ook het allerlekkerst. 

 

“Vlakbij ons huis hebben we een koude kas. Daar telen we wel zo’n 250 verschillende rassen groente en fruit. Een deel gebruiken we voor Jonathan´s restaurant Vork en Mes, de rest eten we zelf op. Of nemen de vrijwilligers die ons helpen in de kas mee naar huis. Niemand werkt in de kas voor het geld, alleen voor de oogst. En we willen zweetparels en vieze handen zien. Dat klinkt misschien gek, maar hoe harder je voor je eten werkt, hoe beter het smaakt. Neem een tomaat: je plant het zaadje, geeft het water, zorgt dat er geen luis in komt, laat de vrucht niet verrotten. In dat proces gaan ontzettend veel zorg en energie zitten. Juist daardoor smaakt de tomaat zo lekker.”

 

“Dat vinden Yani, Mina en Anna ook. Als we tomaten gaan plukken, eten ze soms alles op. En terecht. Rijpe versgeplukte tomaten zijn immers op hun best. Ook leren ze veel van de gewassen. Zo weten ze bijvoorbeeld dat de eerste doperwten het zoetst smaken. Dus ook die worden eveneens dikwijls direct opgegeten.”


“Niet alleen helpen de kinderen met het oogsten, ook het bemesten vinden ze geen probleem. Mest is heel belangrijk om de bodem vruchtbaar te houden. Elk jaar krijgen we 30m³ organische mest binnen. Ja, de mest stinkt wel een beetje. Maar daar wen je zo aan. Binnen de kortste keren liggen de kinderen door de stront te rollen. Maakt niet uit, als we maar lol hebben.”


“In de kas gebruiken we geen chemische bestrijdingsmiddelen. We zoeken juist naar natuurlijke oplossingen om ongedierte tegen te gaan. Lieveheersbeestjes helpen tegen luizen, net als spinnen die ook helpen tegen vliegen. Juist de samenwerking met de natuur inspireert ons. De natuur is onze beste business partner ooit. Ze luistert misschien slecht maar je kunt er wel alles uithalen wat je nodig hebt.”

 

Welke tip hebben jullie voor andere families?

“Koop zoveel mogelijk lokaal geproduceerd voedsel. Zo weet je wat je eet, waar het vandaan komt en wie het heeft gemaakt.”

 

Is er een vraag die jullie graag beantwoord zien?

“Momenteel worden er 30 miljoen varkens per jaar in ons kikkerland geboren. Een deel daarvan zit opgehokt in megastallen. Deze intensieve veeteelt is niet alleen funest voor het dierenwelzijn, maar zorgt ook nog voor schadelijke uitstoot van ammoniak en fijnstof. Onze vraag aan de overheid luidt dan ook: waarom subsidiëren jullie deze megastallen?”

Reageren kan via onze Facebookpagina!

 

Interview: Leontien Aarnoudse

Fotografie: Lotte Rijkes

 

Karpathios

TIP VAN THE GOOD FAMILY

 

Jonathan van Good Family Karpathios opende zijn restaurant Vork en Mes eind 2007. Dat viel samen met de geboorte van zoon Yani. Met het vaderschap kwamen ook de vragen als: hoe laat ik de wereld achter voor mijn kinderen? Hoe neem ik daarin mijn verantwoordelijkheid? Hij ging op zoek naar de bron van het eten om te begrijpen wie zijn product maakt en hoe deze tot stand komen. Jonathan werkt nu met lokale producten zonder kunstmatige toevoegingen. Met behulp van vrienden en vrijwilligers verbouwde hij een oude kas, waar hij momenteel onbespoten groente, fruit en kruiden teelt. In 2013 verscheen zijn kookboek Echt Eten.
Kijk ook eens op: www.jonathankarpathios.nl
 

 

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy