GOOD FAMILY Jansen-Peeters

'Zo zuiver mogelijk'

Van carrot cake tot pizza: bijna alles is homemade bij Good Family Jansen - Peeters uit Amsterdam. Nou ja, bijna alles. Haico, Hanneke en Fitz (2) eten brood van Hartog’s Volkoren. Want dat is ook heel puur.

 

“Bewust eten zonder kunstmatige toevoegingen. Voor sommigen klinkt dat erg ingewikkeld. Hoe moet je dan koken? En wat voor ingrediënten moet je in huis halen? Heel simpel, gewoon naar de bio of boerenmarkt gaan, zeggen we dan. Of de juiste winkels of leveranciers uitzoeken. Ook denken mensen dat je als je bewust met eten omgaat, je per se je eigen brood moet bakken. Maar dat hoeft helemaal niet. Wij halen ons brood - zonder rommel erin - bij Hartog’s Volkoren hier op de hoek. Dat kan ook.”

 

Hanneke is eigenaresse van de lunchtent Beter&Leuk in Amsterdam. Ze kookt en selecteert zelf alle gerechten voor de kaart: “Eigenlijk eten we thuis net zoals hier: veel groente, bijna alles bio, niet teveel brood, nauwelijks vlees, steeds meer vegan, fairtrade, soms suikervrij, alles vers en zoveel mogelijk uit het seizoen. Fitz proeft alles maar lust niet alles wat we hem voorschotelen. Vroeger gaven we hem nooit vlees. Maar toen hij het eenmaal bij opa en oma had geproefd, bleek hij een echte vleesliefhebber. Dus maakt Haico nu af en toe pasta met spekjes voor hem. Ook eet hij wel eens een cakeje met suiker als hij hier is. We zijn er voorstander van om suiker te eten, als dat niet teveel is en bewust gaat. Zodat je er echt van kan genieten. Al die verstopte suikers in ligakoeken, crackers en andere bewerkte levensmiddelen, daar zijn we juist op tegen. Want zo eet je gedachteloos suiker en beleef je er nauwelijks plezier aan.”

 

“Eigenlijk is het gek dat velen nog niet de mindswitch hebben gemaakt naar gezond eten. Het is immers de basis voor een goede gezondheid. Waarom zou je daar niet in investeren? Helemaal als het nog lekker eten is ook? Aan de andere kant zien we dat gezond eten steeds meer een trend wordt. Toen Hanneke vier jaar geleden Beter&Leuk opende, vierden afbakbroodjes en het standaard mozzarella-tomaat-basilicum beleg hoogtij in de horeca. Toen was onze kaart vrij uniek. Nu zijn er gelukkig steeds meer tentjes die lekker, gezond en duurzaam eten aanbieden. Bij ons verschuift de vraag trouwens steeds meer naar glutenvrij en vegan food. Elke maand organiseren we bijvoorbeeld vegan brunches, die druk bezocht worden. En op de kaart staat nu minder brood en meer salades. Zo gaat ook feel good food met zijn tijd mee.” 

 

 

Welke tip hebben jullie voor andere families? 

“Een tip aan alle families: ga één of twee keer per week naar een bio- of boerenmarkt en koop daar je producten. Je vindt er mooie, verse producten uit het seizoen. Zo kun je de supermarkt gemakkelijk vermijden.”

 

 

Is er een vraag die jullie graag beantwoord zien?

“Een vraag voor de overheid: kan er op crèches en basisscholen meer aandacht komen voor gezond voedsel? En kan daar ook meer voorlichting over worden gegeven aan leid(st)ers en docenten? Met gezond eten bedoelen we puur en onbewerkt eten. Dus geen fabrieksbrood maar brood zonder teveel toevoegingen. En geef de kinderen liever een rijstwafel dan een Cracotte als tussendoortje, want ook daar zit suiker in.”

Reageren kan via onze Facebookpagina!

 

Interview: Leontien Aarnoudse

Fotografie: Lotte Rijkes

Jansen-Peeters

TIP VAN THE GOOD FAMILY

Beter&Leuk is een ontbijt, lunch- en brunchplek aan de Eerste Oosterparkstraat 91 in Amsterdam. Hanneke van Good Family Jansen-Peeters is oprichter en eigenaar van deze eetgelegenheid en heeft veel aandacht voor vers, bio en eten uit het seizoen. Ook kun je er high-tea-en met vegan en glutenvrije zoete homemade lekkernijen.

Kijk maar op www.beterenleuk.nl
 

 

 

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy