GOOD FAMILY van de Pol

'Balkonboeren'

Yehudi, Margreet en hun kinderen Pancho en Carmela verbouwen hun eigen groente en fruit. Gewoon op het balkon.

"Het is een klein balkon en leven van de opbrengst is niet mogelijk. Maar het is een begin. Om duurzamer te kunnen leven en vooral om de kinderen - al echte stadskinderen - te leren waar hun eten nu eigenlijk echt vandaan komt. Toen een goede vriend naar Portugal verhuisde om zich met permacultuur te gaan bezighouden, ben ik zijn blog gaan volgen. Dat heeft me enorm geïnspireerd om zelf de handen uit de mouwen en in de aarde te steken. Via de Urban Farming stichting Cityplot volgden we een beginnerscursus en sindsdien is ons zonnige balkon veranderd in een groene oase. Met aardbeien, sla, tomaatjes, radijsjes en meer. Het doet ons enorm veel plezier om van dichtbij te zien hoe de natuur ons al die lekkere dingen schenkt. Op ons eigen balkon."

 

 

Welke tip wil je graag delen met de rest van de wereld?

"We raden alle gezinnen met kinderen aan om thuis iets te laten groeien dat eetbaar is. Zo creëren we bij kinderen in de stad bewustzijn over waar ons voedsel vandaan komt. Daar komt nog bij dat we op deze manier een zaadje planten bij een nieuwe generatie, een idee dat kan uitgroeien tot de stad van de toekomst die z'n eigen inwoners van voedsel voorziet. Wij zijn ervan overtuigd dat het kan! Zo heeft onze buurt een eigen buurtmoestuin en gebruiken we dus ook ons balkon. Als je eten gaat verbouwen op een hele kleine ruimte is het goed om te weten welke groente en fruit meer of minder geschikt zijn. Zo groeien erwten, tomaten, radijsjes, aardbeien, boontjes, sla en spinazie heel goed tot uit een eetbaar product, terwijl bonen, kool, courgettes of pompoen veel meer ruimte en tijd nodig hebben."

 

 

Welke vraag zie je graag beantwoord?

"We hebben een vraag aan de gemeente van Amsterdam: een beetje eten verbouwen op je balkon is een leuke hobby en een goed begin, maar daar kun je niet van leven. Er is in de stad een omslagdenken nodig als het gaat om stadsgroen en lokaal voedsel groeien. Groen is iets cosmetisch geworden terwijl er zoveel plek is om groente en fruit te verbouwen. Waarom zetten we in onze parken en perkjes geen kersenbomen, notenbomen, frambozenstruiken of aardappels? Voor onze deur is een heel stuk zinloos groen waar ik graag iets mee zou willen doen. Kunnen we het mogelijk maken om een stukje publiek groen te adopteren, net zoals het mogelijk is om een vuilnisbak te adopteren en een geveltuin te onderhouden? Met een grondadoptie kun je mensen verantwoordelijk laten zijn voor de ontwikkeling, het beheer en het onderhoud. Dan kunnen we groente en fruit in de stad verbouwen en beschikbaar stellen aan de inwoners. Een geweldige manier om duurzamer samen te leven, gezinnen in mindere economische omstandigheden te steunen en beter in balans te komen met de natuur."

Reageren kan via onze Facebookpagina!

 

Interview: Leontien Aarnoudse

 

Fotografie: Lotte Rijkes

 

Familie van de Pol

TIP VAN THE GOOD FAMILY

Om jezelf net als Good Family van de Pol als beginnende balkonboer op weg te helpen kun je aan de slag met een kant en klare meeneemtuin van Meeneemtuin.nl. De meeneemtuinen kosten 20 euro en je kunt kiezen uit groente, fruit of kruiden. De gewassen worden geplant en gezaaid in gaasbakken. De gaasbodem is bekleed met worteldoek en daarna gevuld met potgrond, gemengd met speciale compost.

Voor meer informatie en bestellingen ga naar Meeneemtuin.nl.
 

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy