GOOD FAMILY Drent

Stamppot op de schop

Een prakje aardappels met groente? Volgens Good Family Drent uit Hoogezand-Sappemeer is stamppot zoveel meer dan dat. Denk eens aan bloemkoolmuffins, brandnetellolly’s of ufo’s van rodekool. Werner, Monique, Owen (11) en Roby (8) zetten stamppot opnieuw op de kaart.

 

“Het liefst trekken we de aardappels zo uit de grond voordat ze in pan belanden. Vers smaken ze het allerlekkerst Uit de moestuin of bij een boer uit de buurt. Roby heeft hier een paar Eerstelingen, een aardappelsoort die vanaf juni geoogst wordt.”

 

“We zijn echte aardappeleters: gepoft, gekookt, gebakken en natuurlijk gebruiken we ze in de stamppot. We zijn er zo dol op dat we besloten om een boek erover te maken. Nou ja, niet alleen daarom. Ook willen we de ‘Dutch cuisine’ onder de aandacht brengen. En meer kinderen aan de stamppot krijgen. Stamppot is gezond: er gaat behoorlijk wat groente in: vijftig procent aardappels en vijftig procent groente. Wij vinden het een ideale manier om je kinderen aan de groente te krijgen. Zo lustte Roby voorheen nooit spruitjes, maar in een stamppot juist wel.”

 

“Veel gezinnen komen niet verder dan een stamppot boerenkool of andijvie. En dat terwijl je de gekste combinaties kunt bedenken. Met Het grote stamppotboek willen we stamppot een nieuwe definitie geven. Zo hopen we mensen te inspireren. Ook nemen we enkele vooroordelen op de schop: stamppot is niet per se een wintergerecht, in de zomer kun je prima rucola of lamsoor gebruiken. En stamppot is ook niet saai. Onze recepten hebben een twist om de aandacht van kinderen te trekken. Denk aan een prinsessenstamppot, of aan ufo’s met rodekool. Owen en Roby bedachten elk een eigen stamppot voor het boek. Roby kwam met het idee voor 1 aprilgrap: een stamppot die op een drol lijkt. En omdat Owen zo van Mexicaans eten houdt, staat er speciaal een recept in met tortillachips.”“Het boek staat bovendien vol met weetjes over de aardappel en diverse groente; niet alleen over hoe het groeit of hoe gezond het is, maar ook van welk eten je stinkscheten laat. Voor die info hebben we wetenschappers geraadpleegd. Verder bevat het boek duurzame tips. Zo hoef je stamppot nooit weg te gooien. De restjes kun je namelijk prima gebruiken voor een ander gerecht. Wij maken er bijvoorbeeld bitterballen van: even rollen in een beetje eiwit, paneermeel en bloem. Of verwerken in het beslag voor een pannenkoek.”

Tegen welk dilemma lopen jullie aan?

“Het liefst gebruiken we verse groente die we zo uit de grond trekken of bij de boer halen. Maar vanwege onze drukke levens lukt dat niet altijd. Dan gaan we naar de supermarkt. We irriteren ons aan al die plastic verpakkingen om de groenten. Neem andijvie, het liefst hebben we gewoon een krop. Daar kunnen we zelfs twee keer mee doen. Maar als dat niet voor handen is, kopen we maar een plastic zak met voorgesneden andijvie. Handig? Niet echt. De andijvie gaat zweten in die zak en kun je niet lang bewaren.”


Welke tip hebben jullie voor andere families?

“Gebruik je groente goed, gooi niets weg. Vaak kun je het nog gebruiken voor een heerlijk stamppot recept.”Is er een vraag die jullie graag beantwoord zien?

“Dit is een vraag voor voedselproducenten en supermarkten: waarom wikkelen jullie verse groente in plastic? Vaak wordt als argument gegeven dat het hygiënischer is of langer houdbaar zou zijn. Maar wij halen het plastic er juist af als we het bewaren, omdat het anders gaat rotten.”

Wil je reageren? Dat kan op onze Facebookpagina!
 

Interview: Leontien Aarnoudse

Fotografie: Lotte Rijkes

 

Drent

TIP VAN THE GOOD FAMILY

Het grote stamppotboek van Werner van Good Family Drent (recepten) en Marije Sietsema (tekst) bevat veertig vernieuwende stamppotrecepten die speels zijn vormgegeven. Ook staan er interessante experimenten in: hoe je lijm maakt van aardappels, of verf van rode bietjes. Er staat zelfs in wat je moet eten om de smerigste scheten te laten. En vind je groenten saai? Lees dan de groentepaspoorten. Met daarin bijzondere wistjedatjes over boerenkool, doperwten, boontjes en nog veel meer groenten. 
www.stamppotboek.nl
 

 

 


 

 

 

 

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy