GOOD FAMILY De Wandeler

'Samen zaaien'

 “Jij ook altijd met je ideeën!” riepen de kinderen toen Nicolette voorstelde om meeneemtuinen te ontwikkelen. En nu wroet iedereen bij Good Family de Wandeler - dochter Sara (22) en haar zoon Benjamin (1½), zoon Roy (21) en dochter Dioza (11) – uit Alkmaar regelmatig met de vingers in de aarde. 

 

“Het idee om meeneemtuinen – houten bakken met bloemen of eetbare planten – aan te bieden begon ruim een jaar geleden. Nu al hebben de kinderen er veel van geleerd. Hoe start je een bedrijfje op? Wat komt erbij kijken? Dioza vindt het bijvoorbeeld geweldig om te helpen met de boekhouding. Die houdt van getallen.”


“De anderen waren eerst wat afwachtend. Eerst maar eens zien of het wat oplevert. Bovendien, we hadden geen van allen echt groene vingers. Maar een beetje wroeten in de aarde gaf ons zo’n goed gevoel, dat we ons al gauw bijspijkerden op het vlak van tuinieren. Via internet stuitten we op een bollenboer die oude houten bakken had staan. Die mochten we meenemen. Zo gingen we aan de slag: onderin de bak legden we een worteldoek op het gaas. Vervolgens vulden we de bakken met aarde en compost uit de tuin van onze tante in Oost-Groningen. En daarop zaaiden we bloemen, kruiden, groente- en fruitplanten. De meeneemtuin was geboren.”


“Oregano, rozemarijn, munt, pepermunt, salie… eigenlijk doen alle kruiden het goed in de bak. Qua groente doet venkel het uitstekend, evenals veldsla en taugé. Zelf hebben we boerenkool in de voortuin staan en een heerlijke framboos. De seizoenen bepalen welke gewassen je kunt oogsten. Ook haken we nu zelf ‘meeneemtasjes’ waarin we winterviolen plaatsen. Heel vrolijk! Het handige van een meeneemtuin of -tasje is dat je het ook op balkon of dak kan plaatsen. En dat het je ’s winters eventueel binnen kan zetten.”


“Niet alleen particulieren, ook de horeca koopt bij ons in. Zo bestelde restaurant Natuurlijk in Egmond aan Zee bijvoorbeeld een kruidentuin waar ze erg blij mee zijn. Want de kruiden verpieteren veel minder snel in een bak dan in zo’n potje uit de supermarkt. Ondanks de positieve reacties is onze meeneemtuin helaas nog geen gouden business. De bakken zijn vrij zwaar om mee te nemen en per post versturen zit er al helemaal niet in.”


“Dat meeneemaspect moeten we dus nog beter uitwerken. Maar dergelijke problemen maken ons vindingrijk en creatief. Zo ontwikkelen we nu ook andere plannen. We hebben namelijk ons oog laten vallen op het braakliggende terrein rond de Gasfabriek. De gemeente wilde deze fabriek afbreken, daar kwamen we per toeval achter toen we onze hond Jade uitlieten en slopers bezig zagen. Doodzonde! Dus belden we het Noord-Hollands Dagblad met ons verhaal en nu zijn we in gesprek met de gemeente Alkmaar om het pand een nieuw en groen leven te geven. Samen met vriendin Claire van ecowebshop Hip en Fair, dienden we een projectvraag in voor een groene broedplaats (meer info: zie vraag hieronder, red.). Binnen korte tijd hadden we al bijna 200 Facebookvrienden. Nu heel hard duimen dat ook dit idee werkelijkheid wordt.”

 


Welke tip hebben jullie voor andere families?

“Zaai, oogst en verwonder. Wij vinden het fantastisch om voor het avondeten onze eigen peterselie uit de tuin te knippen of venkel uit de grond te trekken. Dat geluksgevoel willen we graag delen.”

 


Is er een vraag die jullie graag beantwoord zien?

“Onze droom is om de oude Gasfabriek in Alkmaar te redden van de sloop en het een duurzame invulling geven. Denk aan initiatieven als stadslandbouw; flex(net)werkplekken; info- & exporuimte voor duurzaam bouwen, wonen en leven; speelgoed- en kledingruil; duurzame bedrijven en een ruimte voor workshops. Kortom: een ontmoetingsplek voor mensen met een groen hart. Het idee is om het pand energieneutraal te maken. Om onze ideeën te kunnen realiseren, zijn we op zoek naar sponsoren en investeerders. En ook mensen die mee willen doen. Wie meldt zich?”

Reageren kan via onze Facebookpagina!

 

Interview: Leontien Aarnoudse

Fotografie: Lotte Rijkes

 

De Wandeler

TIP VAN THE GOOD FAMILY

Sinds ruim een jaar verkoopt Nicolette van Good Family de Wandeler meeneemtuinen. Dit zijn eetbare (kruiden, groente, fruit) of bloementuinen in oude, houten bakken die gemakkelijk te plaatsen zijn op het balkon, de stoep of in de tuin. Meeneemtuinen kun je ophalen in Alkmaar of worden binnen een straal van 7 km bezorgd. Ook maakt Nicolette kant en klare moestuinen op maat.

Kijk maar op: www.meeneemtuin.nl

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy