GOOD FAMILY De Jong-Stalenhoef

'Future fastfood'

Rijk aan vitaminen, eiwitten en mineralen. Dat is de zeewierburger, ofwel The Dutch Weed Burger. Sander is mede-eigenaar van dit concept. En thuis in Amsterdam eet hij samen met Klaartje, Janne (3) en Hidde (1) geregeld zelf zo’n plantaardige burger. Niet als fastfood snack, meestal gewoon als avondmaal.

 

“Momenteel zijn we bezig om The Dutch Weedburger te verbeteren. We willen hem nog meer smaak en voedingswaarde geven. Dus liggen er veel testburgers bij ons thuis. En die eten we dan met het gezin op. Gewoon op een broodje, of ook wel eens door de pasta. Janne en Hidde eten geregeld zo’n burger. Meestal vinden ze hem erg lekker. Maar, zoals dat vaker gaat met kinderen, soms lusten ze iets ineens niet meer. Dat lot ondergaat ook deze burger helaas.”

 

Klaartje eet nog wel eens een stukje vlees en dus de kinderen ook. Sander is volledig vegetariër. Sinds zijn zesde al. Toen hij erachter kwam dat de kippen op hun erf dezelfde waren als die op zijn bord. “Aan Janne leggen we nu uit dat er ‘plantvlees’ is en ‘diervlees’. Ze is nog een beetje jong om het goed te begrijpen. Maar ze groeit wel op met het besef dat er verschil is. Toch willen we onze kinderen liever niet in een hoek duwen zonder dat ze daar zelf ooit over nagedacht hebben. We proberen onze kinderen op te voeden met zo weinig mogelijk dogma’s. Aan de andere kant hebben we wel een bepaalde visie op de wereld en willen we gezond leven. En daar hoort veel vlees eten niet in thuis. Gelukkig mis je tegenwoordig niet meer veel als je geen vlees eet. Zeewier is bijvoorbeeld een perfect alternatief.”

 

“De Weed Burger bestaat voornamelijk uit soja en verschillende zeewieren zoals kombu en zeesla. Die laatste halen we bij Zeewaar. Dat is de eerste commerciële zeewierboerderij in Nederland, gelegen in de Oosterschelde. In dit schone water telen ze op duurzame wijze zeewier. Dit product heeft een vergelijkbaar eiwitgehalte met vlees. Zeewier is ook het voedsel van vissen. In feite kun je de vis dus net zo goed overslaan en direct het zeewier eten. Zo haal je het dier als tussenschakel uit de voedselketen. Dat scheelt enorm veel CO2-uitstoot en dierenleed. Door het telen van zeewier gebruik je bovendien geen hoogwaardige landbouwgrond. Zoet water evenmin. Dit zijn immers schaarse middelen in tijden van verstedelijking, verwoestijning en klimaatverandering.”

 

“Landbouw op zee lijkt een duurzame oplossing te bieden. Onderzoekers zijn daarom druk bezig om de mogelijkheden rond opschaling te bekijken. Hoe krijg je meer mensen aan het zeewier? The Dutch Weed Burger wordt dan dikwijls aangehaald als voorbeeld. Dat is het mooie: onze onderneming bezorgt ons heel wat zweetdruppels, maar we zijn écht aan het pionieren. Want zeewier heeft de potentie om het goud van de toekomst te worden.”

 

 

Welke tip hebben jullie voor andere families? 

“Eet wat minder vlees en wat vaker plantaardig. Je hoeft niet direct veganist te worden om eens wat vaker planten te eten. Wat ook leuk is: verras en overtuig rasechte vleeseters eens met een smakelijke, plantaardige maaltijd.”

 

 

Is er een vraag die jullie graag beantwoord zien?

“Dit is een vraag voor de overheid: waarom stimuleren jullie niet meer duurzame en gezonde voedingsinitiatieven op lokaal niveau? Er is steeds meer aandacht voor obesitas, het flexitariërbeleid en gezonde voeding. Maar ondertussen is de enige foodkraam in het Vondelpark nog altijd de hotdog kar. Terwijl er tig nieuwe foodconcepten zich ontpoppen. Neem de vele foodtrucks die verantwoord eten verkopen. Waarom staan die alleen op een Sundaymarket en niet in het Vondelpark? Waarom helpt de overheid ons niet met vergunningen? Waarom vertaalt de overheid haar beleid niet in de praktijk?”

Reageer via onze Facebook pagina!

 

Interview: Leontien Aarnoudse

Fotografie: Lotte Rijkes

 

De Jong-Stalenhoef

TIP VAN THE GOOD FAMILY

The Dutch Weedburger is een creatie van Sander van Good Family de Jong, Lisette Kreischer en Mark Kulsdom. In 2012 trokken die laatste twee New York City in om vegan food te ontdekken. Via een foodtruck lieten ze Amerikanen daar kennis maken met de Weed Burger. De reacties waren ongekend positief. Dus besloten ze deze fastfood snack in Nederland op de markt te brengen. En Sander ging hen daarbij helpen. Momenteel is de burger verkrijgbaar in diverse restaurants en op festivals. Ook starten ze komend jaar met een pop-up zeecontainer in Amsterdam-Noord aan de IJ-oever waar plantaardige seaweed fastfood op het menu zal staan.

Honger naar meer? Kijk eens op: dutchweedburger.com 

 

 

 

 

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy