GOOD FAMILY Danse-Montenegro

'Wilde bessen plukken'

Berith, Andrea en hun zoontje Andor gaan elke herfst op zoek naar wilde bessen. Want ook in de niet zo wilde Nederlandse plantsoenen en parken groeit veel lekkers!

“In het wild vind je meer eetbaars dan je denkt! Wij trekken elk najaar met een ladder de bossen, plantsoenen en parken in om bessen te plukken. De vlierbessen, bramen en bosbessen zijn dan overal in overvloed aanwezig. Natuurlijk vinden we ze lekker, maar ze zijn vooral gezond! Wilde bessen zitten vol met vitaminen. Ze dragen enorm bij aan je weerstand en zorgen ervoor dat je goed bent voorbereid op de koude wintermaanden. Vlierbessen zijn veel voorkomend in Nederland. Vlierbessensap is heel makkelijk te maken, heerlijk om te drinken en een uitstekend antwoord op een opkomende verkoudheid. Als je er een takje rozemarijn toevoegt, werkt het sap meteen antibacterieel. Op internet zijn lekkere recepten te vinden voor verschillende sapjes. Vergeet niet de groene bessen eruit te halen, want die geven buikklachten.”

 


 

Welk advies voor andere wildplukkers of tip wil je graag delen met de wereld?

“Je vindt meer eetbaars in je omgeving dan de supermarkt doet vermoeden. Een pakje brandnetelthee kost al gauw twee euro. Maar als je zelf een stek plukt en droogt heb je voor twee weken dezelfde brandnetelthee in huis. En van deze kruidenthee weet je precies waar het vandaan komt. Bovendien is brandnetel uitstekend om op een milde wijze je lever en nieren te reinigen. Kijk goed om je heen! Er zijn veel voedzame en helende planten, vruchten en kruiden in het wild te vinden die we kunneneten en drinken.”
 

 

Hebben jullie een vraag die jullie graag beantwoord zien?

“Wij hebben een vraag aan het Ministerie van Onderwijs. Kan voedingsleer worden toegevoegd aan de lessen in het lager en middelbaar onderwijs, zodat kinderen weer meer in contact komen met wat de natuur te bieden heeft? Wildplukken en leren wat de eigenschappen van de verschillende bessen is zou een goed onderdeel zijn van vakken als biologie of scheikunde. Tevens kunnen we kinderen leren hoe natuurlijke producten zorgen voor een betere weerstand.”

Reageren kan via onze Facebook pagina!

 

Interview: Leontien Aarnoudse

Fotografie: Lotte Rijkes

 
Danse-Montenegro

TIP VAN THE GOOD FAMILY

Ben je enthousiast geworden en wil je ook met je kinderen wildplukken net als Good Family Danse-Montenegro? Op de website van Casaforesta kun je alles vinden over wilde paddestoelen. Casaforesta geeft workshops, verkoopt boeken maar heeft ook een handige iPhone app, die jou de weg wijst in het land der paddestoelen. Zo weet je zeker waar je ze kunt vinden, wat je plukt en welke je op kan eten! Of koop een groeibaaltje kopen om zelf paddenstoelen te kweken. Wedden dat jouw kind dat interessant vindt?

Kijk voor meer informatie op www.casaforesta.nl

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy