GOOD FAMILY Camilli-Van den Berg

'Palestijnse olijfolie’

Bij voedsel gaat het niet alleen om wat erin zit. Ook de herkomst van je eten speelt een belangrijke rol. Daarom dipt Good Family Camilli - van den Berg bij het borrelen hun brood het liefst in Palestijnse olijfolie. Want zo steunen Simone, Ylva en hun dochter Nour (2,5) – die tijdelijk in Amsterdam zijn - de Palestijnse boerenfamilies.

 

“Een olijfboom is van onschatbare waarde voor een Palestijnse boer”, vertelt Good Family Camilli – van den Berg die vijf jaar in Jeruzalem woonde en nu de koffers gepakt heeft voor hun emigratieavontuur naar Libanon. “Olijfolie geldt als een belangrijk exportproduct en is één van de belangrijkste inkomstbronnen voor agrarische families. Daarnaast kunnen olijfbomen wel 1000 á 2000 jaar oud worden. Generaties lang hebben familieleden de vruchten geplukt van deze bomen.”

 

“Palestijnse boeren - vaak verenigd in coöperaties - behandelen hun olijfgaarden dan ook met veel liefde en zorg. Net zoals hun ouders en voorouders deden. Dat resulteert in goede kwaliteit. Palestijnse olijfolie is heel zuiver. Je proeft dat het met liefde gemaakt is.”


“Ook nu we tijdelijk in Nederland verblijven, kopen we het liefst olijfolie uit Palestina. Uit solidariteit met de boerenfamilies die wonen in gebieden die sinds 1967 bezet zijn door Israël. Vanwege de bezetting zijn er talrijke olijfbomen verwoest. Niet alleen door de confiscatie van land door Israël, maar ook door acties van kolonisten.”


“We kopen de olijfolie overigens ook vanwege de pure smaak. We gebruiken het als basis voor humus en tapenade, of dippen ons brood erin. Nour is bovendien grootgebracht met olijfolie, die kent het idee van boter op haar brood niet eens.”


“Opvallend is trouwens dat je hier maar weinig Palestijnse producten in de winkels ziet. Wel levensmiddelen uit Israël. Problematisch is dat Israël dikwijls groente en fruit teelt op de vruchtbare gronden in de bezette gebieden. Op die producten staat Israël als land van herkomst vermeld. Maar er staat niet bij dat het uit bezet gebied afkomstig is. Dit is in strijd met het internationaal recht. Er zou op deze producten ten minste vermeld moeten worden dat ze afkomstig zijn uit bezet gebied. Op basis van die informatie kan de consument zelf beslissen of hij het product in het winkelmandje wil stoppen of niet.”

 

 

Welke tip hebben jullie voor andere families? 

“Denk bij het kopen van levensmiddelen niet alleen wat er in zit, maar juist ook waar het vandaan komt en wat de impact is van je aankoop op de lokale bevolking en leefomgeving.”

 

 

Is er een vraag die jullie graag beantwoord zien?


“Er heerst momenteel veel discussie over het voedzame gewas quinoa. Omdat de vraag in het Westen in rap tempo steeg, kunnen boeren in Bolivia en Peru de exportvraag nauwelijks aan. Quinoa wordt een schaars goed in het land zelf, waardoor de prijzen stijgen. Met als gevolg dat de lokale bevolking die al eeuwenlang quinoa eet, dit product niet meer kan betalen. Aan de andere kant hoor je berichten dat het allemaal wel mee valt. Nu is onze vraag aan maatschappelijke organisaties, experts of families: hoe staat het er daadwerkelijk voor? Hoe verantwoord is het om quinoa te kopen?”

Reageren kan via onze Facebookpagina!
 

Interview: Leontien Aarnoudse

Fotografie: Lotte Rijkes

 

Camilli-Van den Berg

TIP VAN THE GOOD FAMILY

Wil je net als Good Family Camilli-Van den Berg ook Fair Trade olijfolie gebruiken uit Palestina? Dan kun je onder andere kiezen uit de extra vierge olijfolie van de nabali en de rumi olijf. De Nabali-olijven groeien aan bomen die al 6000 jaar in Palestina staan. Deze creëren een lichte olie met een fruitige smaak. De rumi olijf stamt af uit de Romeinse tijd en zorgt voor een robuuste olie met een uitgesprokener smaak. Beide soorten zijn koudgeperst en dragen zowel een bio- als het Max Havelaar keurmerk voor fair trade. Deze Palestijnse olijfolie is te koop bij o.a. Ekoplaza en de webshop van Propal, waar je meer producten uit Palestina vindt.
Kijk maar eens op www.propal.nl
 

 

 

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy