GOOD FAMILY Bout

Vergeten maar duurzaam gevangen vis

Niet alleen ‘vergeten groenten’ zijn een hit. Ook ‘vergeten vissen’ raken meer in trek. Zoals de harder, waar de Zeeuwse Good Family Bout uit Tholen op vist. Op de foto zie je Job, Miranda met hun tweeling Jelle (8) en Job, die een diklipharder in zijn hand heeft.

 

“Al vier generaties lang vist onze familie op harder en zeebaars. Zeebaars is een vis die we bijvangen. Die gooien we niet terug, maar landen we aan. Harders leven in gebieden waar zout en zoetwater samenkomen. Je ziet ze vaak bij sluizen of havens.” 


“De hardervisserij is van oorsprong duurzaam: er wordt nauwelijks brandstof gebruikt en de bodem blijft onaangeroerd. Wij zijn kleinschalige vissers, gebruiken verantwoorde vangstmethoden en zijn aangesloten bij Goede Vissers. We vissen met een zegennet en gebruiken een grotere maaswijdte, waardoor kleine harders ontsnappen en de populatie op peil blijft. Op het water gebruiken we geen specifieke apparatuur om de harders op te sporen: we turen met onze ogen. Ook gebruiken we de expertise die we in de loop van de jaren hebben opgedaan, net zoals de kennis die van vader op zoon is overgebracht.” 

 

“Van mei tot eind oktober vind je de harder in de Zeeuwse wateren. Dan vaart Job vier tot zes dagen per week met het moederschip TH16 Harder en de sloep Tholen 17 op de Ooster-, Westerschelde of de Voordelta bij Stellendam. Als de wateren weer koeler worden, trekken de vissen terug de zee in. Dan is het seizoen afgelopen voor ons. Vroeger visten we dan op sprot, die kleine gefrituurde visjes die je bijvoorbeeld als tapas krijgt in Spanje. Wij verkochten die aan Groot-Brittannië, waar je ze onder de naam “white bait” ook regelmatig op het menu terugvindt. Helaas vingen we niet altijd genoeg sprot. Dus was het lastig om afspraken te maken met handelaren. Uiteindelijk hebben we die inkomstenbron vaarwel moeten zeggen.”


“Harder is een vergeten vis in Nederland, maar steeds meer chefkoks ontdekken hem. De smaak ligt tussen die van de zeebaars en de zalm in. Onze harder gaat via de visafslag naar handelaren, waarna die geëxporteerd wordt. Een ander deel gaat naar de horeca. Onder consumenten is de vis nog wat onbekend. Jammer, want harder is een mooi lokaal seizoensproduct.” 


“Je kunt de harder bakken in de koekenpan. Ook lekker – vooral voor kinderen: bereid hem eens met een zoutkorst en doe hem in de oven. Harder is een stevige vis, dus ook geschikt om te grillen op de barbecue. Gerookte harderfilet is ook een optie. Of marineer stukjes harderfilet in citroensap en serveer het als ceviche.”


“We zijn druk bezig om de harder te promoten in Nederland. We zijn niet tegen het eten van buitenlandse vis hoor, die vissers werken ook hard voor hun brood. En bovendien is handel erg belangrijk, ook voor ons. Toch eten we zelf vrijwel alleen vis uit Hollandse wateren. Job en Jelle vinden kibbeling en tong het lekkerst. Of ze uiteindelijk op de vloot gaan varen? Dat weten we niet. Van onze grotere kinderen – Marco, Danny, Mariette (21), Sjaak (19) en Arie (14) - toont vooral Sjaak interesse. Die loopt nu stage, zodat hij straks het bedrijf kan voortzetten.”

 


Tegen welk dilemma lopen jullie aan?

“Harder is een seizoensproduct, dus is het best lastig om 365 dagen per jaar je brood mee te verdienen.”


Welke tip hebben jullie voor andere families? 

“Probeer eens een harder!”

 


Is er een vraag die jullie graag beantwoord zien?

“Waarom besteden culinaire tijdschriften en andere media niet méér aandacht aan vergeten vissen zoals de harder? Bijvoorbeeld via inspirerende recepten? Deze vis staat wel eens in de spotlight. Maar niet vaak en meestal is het eenmalig, niet structureel. Veel consumenten kennen deze lokaal gevangen vis nog niet.” 

Reageren kan via onze Facebookpagina!
 

Interview: Leontien Aarnoudse

Fotografie: Lotte Rijkes

Bout

TIP VAN THE GOOD FAMILY

Good Family Bout uit Tholen vangt harders van mei tot en met oktober op verantwoorde wijze. Ook heeft de familie zich gespecialiseerd in het roken van de harder en het verwerken van viseitjes tot de Italiaanse delicatesse bottarga. Hun harder is een erkend Zeeuws streekproduct en ze zijn aangesloten bij lekker regionaal product en de koepel Combinatie van Beroepsvissers. De harder is te koop bij de viskraam van Goede Vissers op de Noordermarkt in Amsterdam en de biologische boerenmarkt op het Vredenburg te Utrecht. De harder wordt ook opgenomen in het Goede Vissers-pakket, opgezet door Good Family Bijl uit Rotterdam. En je kunt de harder bestellen via de website: www.zeeuwsevis.nl 

 

 

 


 

 

 

 

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy