GOOD FAMILY Boukema-McIntyre

'Eten is een feest'

Eten verbindt. En koken is een educatieve bezigheid voor de kids. Dus duiken Esther en haar zoon Jan (14) uit Amsterdam met regelmaat de keuken in als diens vader Philippe langskomt met zijn vriendin Erica en hun zoontje Levi (4). Deze keer maakt Good Family Boukema – McIntyre samen brood en hazelnoot-chocopasta (die ook nog eens veel gezonder is dan die uit de winkel). 

 

“Er zijn veel gezinnen in Nederland die een andere samenstelling hebben dan een normaal gezin. Gelukkig kunnen wij – ondanks de scheiding - nog steeds goed met zijn allen door een deur. We zien elkaar regelmatig en koken, bakken en eten dan ook samen.”

 

“Eten speelt een cruciale rol binnen ieder gezinsleven. Niet alleen op sociaal gebied, maar ook op educatief vlak. Als je samen met je kinderen de keuken induikt en ze uitlegt hoe je bepaalde gerechten maakt, dan begrijpen ze beter wat je eet. Eigenlijk moet je kinderen zelf laten ruiken, proeven en voelen om ze het echt te laten ervaren. Tijdens het koken borrelen dan vanzelf de vragen omhoog. Neem de hazelnoot-chocopasta die we maken, dan vraag je je al gauw af: waar komen die noten vandaan? Welke verschillende noten bestaan er allemaal? Hoe groeien noten eigenlijk? Hoe belanden ze in de supermarkt? Ook belangrijk is om kinderen om hun voorkeur te vragen: vind je de pasta lekkerder met honing of met kokosbloesemsuiker?”

 

“Door kinderen mee te nemen in het verhaal, zijn ze sneller bereid om nieuwe smaken te proeven. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig, dus is het heel leuk om daar op in te spelen. Dan gaat het niet alleen om de vraag: lust ik dit eten? Maar ook: durf ik dit te eten? Je zult versteld staan wat kinderen allemaal willen eten. Via het integrale lesprogramma over voedsel dat we verzorgen op basisscholen, bereiden we wel eens brandnetelsoep of een hapje met sprinkhanen. Geloof het of niet, maar dat gaat er meestal zo in.”

 

Praktische ervaring voor haar educatieve lessen over eten heeft Esther vooral thuis opgedaan: “Voor Jan is eten altijd een belangrijk onderdeel van zijn leven geweest. Hij is zo opgevoed, dat de maaltijd altijd het ritueel van dag was. We stonden altijd een half uur eerder op om uitgebreid te ontbijten. Als we dat door omstandigheden eens moesten overslaan, dan was Jan uit zijn humeur. Inmiddels staan we nog steeds een half uur eerder op. Ook koestert hij goede herinneringen aan eten. Hij is niet alleen vaak in de keuken te vinden, maar heeft ook stage gelopen bij een Franse delicatessewinkel en helpt regelmatig mee met de verkoop van geitenkaas op de Noordermarkt.”

 

“Het is ontzettend belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd een goede eetervaring meekrijgen. Dat er aandacht voor is het voedsel, zowel thuis als op school, dat erover gepraat wordt. Dat ze begrijpen dat alles wat je in de supermarkt kan kopen, ook thuis kan maken. Dat kinderen zelf mogen proeven en zeggen welk ingrediënt ze juist wel of niet vinden passen, dat ze de keuken vies mogen maken. Dat is echt essentieel. En maak van de maaltijd een gezellige gewoonte. Want eten is tenslotte een feest. Als je dat in je jeugd meekrijgt, wordt eten een onvergetelijke herinnering voor het leven.”

 

 

Welke tip hebben jullie voor andere families? 

“Duik een aantal keer per jaar de keuken in met je kinderen en bereid iets dat je normaal in de supermarkt zou kopen. Bak een brood, maak mayo of bereid samen hazelnoot-chocopasta. Dat is niet alleen een stuk gezonder, maar ook veel leuker. Neem alle tijd en realiseer je dat het met kinderen een stuk trager gaat. Vraag je kind om culinair advies op als het gaat om smaak. En eet het gezellig samen op.”

 

 

Is er een vraag die jullie graag beantwoord zien?

“Veel ouders willen dat er iets veranderd rond het huidige voedselbeleid op scholen en crèches. Ook bestaan er heel wat initiatieven die actie ondernemen op dat vlak. Alleen is het aanbod erg divers en versplinterd. Terwijl we veel kunnen leren van elkaars best practices. Mijn vraag is dan ook: wie wil de centrale communicatie rond al deze bestaande initiatieven in goede banen leiden? Wie vindt het leuk deze good food initiatieven in beeld te brengen en een netwerk te faciliteren?”

Reageer via onze Facebook pagina!

 

Interview: Leontien Aarnoudse

Fotografie: Lotte Rijkes

 

Boukema-McIntyre

TIP VAN THE GOOD FAMILY

Als onderdeel van het integrale voedsel educatieprogramma Mijn Eten struint Esther van Good Family Boukema-McIntyre met haar mobiele kookatelier (De Smaak te Pakken) basisscholen af in Amsterdam met het idee om samen te koken en te leren. Het lespakket omvat verder excursies naar de boer en het werken in een eigen schooltuintje. De thema’s zijn: 1) Veraf – dichtbij: waar en hoe groeit mijn eten?; 2) Gezond – ongezond: welk effect heeft het op mijn lichaam?; 3) Dierlijk – plantaardig: van welke dieren en planten ben ik afhankelijk voor mijn voedsel? 4) Oorspronkelijk – bewerkt: hoe maak ik eten klaar en hoe smaakt het? Ook linkt het lespakket met vakken als taal, rekenen en geschiedenis. Nieuwsgierig? Kijk eens op: www.infomijneten.nl en www.smaaktepakken.nl

 


 

 

 

 

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy