GOOD FAMILY Basten-Hegger

'Bloemen om op te eten’

Viooltjes, goudsbloemen, rozen, geraniums en lavendel …. Good Family Basten – Hegger uit Utrecht siert er niet alleen de eigen tuin mee, maar ook de maaltijd. Lekker feestelijk vinden Willem, Els, Ciske (3) en Hebe (bijna 2) dat.

 

“Onze siertuin omtoveren tot een tuin met eetbare bloemen. Dat was het idee. Dus ging Els een cursus van Cityplot volgen - je wilt natuurlijk precies weten welke bloemen je wel en niet kunt eten – voordat we zelf zaden in de grond plantten. Sommige soorten, zoals calendula ofwel goudsbloem, gingen direct de koude grond in. Anderen, zoals geraniums lieten we eerst binnenshuis ontkiemen en groeien. Dat deden we in bakjes van krantenpapier. Heel handig: je kunt de plant gewoon met het bakje later in de tuin graven. Krantenpapier lost namelijk gewoon op.”

 

“Voor onze teelt gebruiken we biologische zaad, zodat je het jaar erop je eigen zaad kan gebruiken. Een plant past zich over de jaren aan de lokale omstandigheden aan. Niet-biologisch zaad is vaak zo doorontwikkeld dat je het niet zelf kunt vermenigvuldigen. En planten van een willekeurig tuincentrum gebruiken we ook liever niet. Je weet immers niet wat daar in en op zit.”

 

“Na het zaaien in april en mei komen in juni de eerste bloemen op. Dat is fantastisch! Goudsbloemen deden het gelijk heel goed. De geraniums kwamen afgelopen jaar wat laat op gang. Ook hebben we rozen in de tuin. Rozen kun je in principe gewoon eten. Mits je geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dus ook geen eco-friendly rozenverdelger tegen luis. Waarom er eco opstaat, is ons een raadsel. Want er zitten gewoon bestrijdingsmiddelen in. En die wil je niet op je eetbare bloemen hebben.”


“Wat je wel kunt doen als je veel last hebt van luis, is brandnetels gebruiken. Velen zien brandnetels als een onuitroeibaar onkruid, terwijl je ze ook kunt omarmen. Ze zijn de perfecte antiluizen spray! Laat de brandnetels een dag in een bak met water in de zon staan. Doe het mengsel in een plantenspuit. En zo heb je zelf een natuurlijke luizenverdelger gemaakt. Brandnetels zijn bovendien lekker om thee van te trekken of soep van te maken.”


“Enfin, rozen – zonder chemische bestrijdingsmiddelen – zijn geschikt voor consumptie. Je kunt ze eten, drogen, in de thee doen of borden en schalen mee decoreren. Dat staat prachtig! Lavendel gebruikten we afgelopen zomer om ijs van te maken. Dat gaat ongeveer zo: je verwarmt een pan met melk en laat daar de lavendel in trekken. Vervolgens zeef je het, laat het afkoelen en zet het in de vriezer. Ook met viooltjes kun je heerlijk ijs maken. En geraniums en goudsbloemen staan prachtig op zomerse salades.”


“Ciske vindt eetbare bloemen fantastisch. Hij plukt ze graag. Soms is hij wat overenthousiast, dan plukt hij ook niet eetbare bloemen. Dat mag natuurlijk niet, maar daar leert hij van. Ook helpt hij bij het versieren en bereiden van het eten. En hij vindt bloemen heerlijk smaken. Kortom: eetbare bloemen zijn een feest.”


Op dit moment verblijft Good Family Basten – Hegger in het dorpje Yegen, dat aan de voet van de Spaanse Sierra Nevada ligt. Tijdens hun zes maanden durende sabbatical helpt de familie mee op biologische boerderijen in de regio. Zo poten ze nu knoflook, bonen, uien, aardappels en planten ze fruit- en notenbomen. Ook Ciske en Hebe helpen een handje mee op het land, met water geven en kuilen uitgraven voor irrigatie bijvoorbeeld. 

 

 

Welke tip hebben jullie voor andere families? 

“Je kunt je kinderen op allerlei manieren betrekken bij het bereiden van voedsel. En daarvan is het zaaien, verzorgen, oogsten en het gebruiken van bloemen toch wel één van de leukste. Bloemen zien er prachtig uit in de tuin én op het bord, trekt heel veel insecten aan (ook heel educatief) en kinderen vinden het prachtig om bloemen te plukken en op te eten.”

 

 

Is er een vraag die jullie graag beantwoord zien?

“Waarom voeden we onze kinderen eigenlijk op met het devies: pas op! Eet geen bloemen, die zijn giftig. Waarom is er niet meer aandacht voor wat er allemaal wél in de natuur groeit en bloeit wat je kunt eten? Het is begrijpelijk dat je kinderen moet beschermen tegen giftige planten en bessen, maar de natuur heeft zoveel meer te bieden. Onze vraag is: kan de eetbare natuur als onderwerp van educatie een plek krijgen op scholen en buitenschoolse opvang?”

Reageren kan via onze Facebookpagina!

 

Interview: Leontien Aarnoudse

Fotografie: Lotte Rijkes

Basten-Hegger

TIP VAN THE GOOD FAMILY

Vers uit eigen tuin. Koken met de oogst van het seizoen is een kookboek van de Britse Sarah Raven, bekend het BBC tuinierprogramma 'Gardeners world’. Een boek vol seizoensrecepten gebaseerd op groente, fruit, kruiden én bloemen ofwel al het mooie en eetbare dat uit eigen tuin kan komen. Met simpele recepten, zoals tuinbonensalade, groenekruidenmayonaise, spinazie-gruyèretaart, toffee-perentaart, gratin van zoete aardappelen, knolselderijsoufflé, basilicumijs en zwartebessen-amandelcake. Een inspiratiebron voor Good Family Basten – Hegger. 
Bekijk www.sarahraven.com of bestel het boek 
Cityplot, het initatief van Ann van Good Family Doherty-Wolter geeft een handige cursus
 

 

 

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy