GOOD FAMILY Bakker-Hart

'Voedsel verbindt’

Eten is een feest. En al helemaal als je het met je buren deelt. Dus bakken Jan Thij, Marieke, Kaatje (3) en Evi (1) uit Utrecht pannenkoeken met kaas en eten die gezellig samen op met hun buurvrouw Genelva en dochter Alicia (4). 

 

In maart 2012 startten Jan Thij en Marieke Thuisafgehaald.nl, het eerste online platform in Nederland waar buurtbewoners hun eigengemaakte maaltijden kunnen aanbieden of afhalen. Hoe het ontstond? Dankzij buurvrouw Genelva. De geuren uit haar keuken maakte Good Family Bakker - Hart nieuwsgierig. Ze belden aan en vroegen of ze van haar kookkunsten mochten proeven. Genelva reageerde enthousiast. Jan Thij en Marieke beseften zich zo dat het delen van eten een mooie manier is om je buren te leren kennen. Niet lang daarna werd Thuisafgehaald geboren.

 

“Eindelijk kunnen we iets terugdoen voor onze buren. Meestal koken zij voor ons. Want Genelva is een echte keukenprinses. Bij ons staat kokkerellen echter niet op nummer één. We bakken wel eens een taart in het weekend, die we dan delen met de buurt. Maar echt kokkerellen komt er nauwelijks van. Behalve nu dus. We trakteren onze buren op Hollandse pannenkoeken met kaas en een vleugje kaneel. Heerlijk!”


“Zo'n twee keer per week halen we zelf maaltijden af bij buurtbewoners die we vinden via Thuisafgehaald. Zo woont er een Japans gezin in de buurt. Die moeder kookt heel puur. Vaak hebben ze tofuburgers met plakrijst, altijd vergezeld van verse seizoensgroenten. Kaatje en Evi zijn er dol op. Ook lusten ze graag roti. Alles dat enigszins op een pannenkoek lijkt gaat er trouwens goed in.”


“Inmiddels hebben zo´n 50.000 mensen zich aangemeld bij Thuisafgehaald. Er zijn al 125.000 maaltijden gedeeld. We hebben blijkbaar de juiste snaar geraakt, want het is enorm aangeslagen. Dat komt ook omdat de tijd rijp was. In crisistijd mensen willen zuinig aan doen. Dus geen dure traiteurs, maar gewoon betaalbaar eten. Verder is er de laatste tijd veel bewustzijn ontstaan rond voedselverspilling. Het is immers zonde om je eten weg te gooien, dan kun je het beter delen met je buren. Ook is er een tendens zichtbaar waarin het ‘ik’ minder belangrijk wordt dat het ‘wij’. En dat wij-gevoel kunnen we tot uiting brengen dankzij de huidige technologie van social media en online platforms. Ook niet te vergeten: de enorm gegroeide belangstelling voor puur eten en kleinschalige productie. Als je al die ontwikkelingen bij elkaar optelt, zie je dat Thuisgehaald perfect in het tijdsbeeld past.”


“Het allermooiste vinden we dat Thuisafgehaald zoveel losmaakt bij de mensen. Thuiskoks die vriendschappen sluiten, wekelijks recepten met elkaar delen of gaan koken voor oude mensen in de buurt. Dat de sociale impact zo groot zou zijn, hadden we van te voren nooit verwacht. We dromen nu van een uitbreiding, waarin bijvoorbeeld ouderen of werklozen een centralere rol krijgen. En we hopen dat Thuisafgehaald financieel solide wordt. Want ook in de toekomst moet er natuurlijk brood op de plank komen.”

 


 

Welke tip hebben jullie voor andere families?

“Heb je teveel gekookt? Gooi het niet weg, maar deel het met je buurtgenoten. Je maakt er mensen ongelooflijk blij mee. Want: hoeveel ouders haasten zich niet naar het kinderdagverblijf zodat ze niet in de knel komen met het eten voor de kinderen? Dan biedt een overgebleven warme maaltijd van je buurman of –vrouw echt een uitkomst.”

 

 

Is er een vraag die jullie graag beantwoord zien?

“Via Thuisafgehaald organiseren we ook lokale activiteiten rond het delen van eten. Wie heeft er suggesties voor leuke kook- en eetactiviteiten die je gemakkelijk met je buurtgenoten kunt organiseren?”


Reageren kan via onze Facebookpagina!

 

Interview: Leontien Aarnoudse

Fotografie: Lotte Rijkes

Bakker-Hart

TIP VAN THE GOOD FAMILY

Thuisgekookt, 50 heerlijke recepten om te delen is het kookboek om te gluren bij de buren. Hoe kookt jouw buurvrouw of -man? Met dit kookboek delen 50 thuiskoks van Thuisafgehaald, het initiatief van Good Family Bakker-Hart, hun lekkerste gerechten. Inspiratie van dichtbij voor de dagelijkse maaltijd. De gerechten zijn allemaal hoofdmaaltijden, vega of gevarieerd met vlees of vis. Via het delen van eten leer je ook je buurtgenoten kennen. Daarom vind je naast de gerechten in dit boek ook een korte kennismaking met de thuiskoks achter de recepten. 
Kijk maar op www.thuisafgehaald.nl of bestel het boek in de webshop

 

 

 

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy