GOOD FAMILY Algera-Karten

'Zwammen zoeken'

Paddenstoelen verzamelen kan het hele jaar door. Dus ook in hartje winter trekken Walja, Christine, Floor (10) en Sterre (8) uit Heemstede de bossen in om oesterzwammen en judasoren buit te maken. Of andere paddenstoelen. Want je weet maar nooit wat de natuur je geeft.

 

“Veel mensen vinden het eng om zelf paddenstoelen te zoeken en op te eten. Ze zijn bang om vergiftigd te worden. Natuurlijk moet je wel weten waar je mee bezig bent. Maar met een beetje kennis van zaken is het echt een aanrader om je wilde paddenstoelen bij elkaar te sprokkelen. Verser kun je ze immers niet krijgen. Wij – en dan vooral Walja – hebben ons via boeken, internetartikelen en workshops verdiept in de paddenstoelenmaterie. Inmiddels zijn we zo ver geschoold dat we bepaalde soorten gemakkelijk kunnen onderscheiden. Maar ja, ook bij ons heerst er wel eens twijfel. Dan laten we ze maar gewoon staan.”

 

“Een paddenstoelenzoektocht is – iedere keer opnieuw - reuze spannend: met welke trofeeën keren we nu weer naar huis? Eekhoorntjesbrood, oester-, rodekool-, zwavel- en parasolzwammen zijn soorten die we regelmatig verzamelen. Walja heeft altijd een mes op zak als we het bos intrekken. Daarmee snijdt hij - tjak - de paddenstoelen af. Dan stoppen we ze in plastic bakjes - zo gaan ze minder snel kapot - en vervolgens in de rugzak. Eenmaal thuis laten we ze drogen of gaan ze de pan in. Koken met ingrediënten uit het wild is trouwens heel anders dan boodschappen doen in de super. Je weet immers nooit wat de natuur voor je in de aanbieding heeft! Dus bedenken we vaak pas op het moment suprême wat we ermee bereiden. Meestal draait het uit op een pasta of salade.” 

 

“Floor en Sterre helpen heel goed mee met zoeken: zij zien vaak paddenstoelen die wij weer over het hoofd zien. Heel handig dus. En zo’n expeditie in het bos is uiterst leerzaam. Helaas spelen er volgens Staatsbosbeheer steeds minder kinderen zelfstandig buiten in een bos, park of veld. En ja, wij zien op koopzondag ook meer kinderen in de binnenstad van Haarlem dan in het bos. Gelukkig gaat dat niet op voor onze meiden.”

 

 

Welke tip hebben jullie voor andere families? 

“Sommige paddenstoelen, zoals Eekhoorntjesbrood, zijn heel geschikt om te drogen. Zo kun je ze gemakkelijk bewaren en het hele jaar door eten. Je kunt ze bijvoorbeeld een paar uur drogen in de oven bij 40°C. Of gewoon één tot twee dagen bij de kachel of verwarming. Houd er wel rekening mee dat de paddenstoelen tijdens het drogen een sterkere smaak krijgen, omdat ze fermenteren.”

 

 

Is er een vraag die jullie graag beantwoord zien? 

“Wij hebben een vraag aan The Good Family: is het een idee om als vervolg op de 50 familieportretten, ook 50 portretten specifiek van kinderen te maken over hun belevenissen in de natuur? Zo kunnen kinderen elkaar inspireren en stimuleren om te genieten van de natuur.”

Reageren kan via onze Facebookpagina!

 

Interview: Leontien Aarnoudse

Fotografie: Lotte Rijkes

Algera-Karten

TIP VAN THE GOOD FAMILY

Wil je er net als Good Family Algera-Karten er op uit om zwammen te zoeken maar wil je wat begeleiding? Met de campagne Scharrelkids laat IVN ouders en kinderen de natuur (her)ontdekken. Hun website inspireert ouders met weetjes, tips en doe-ideeën. IVN organiseert door het hele land Scharrelkidscursussen, waar ouders en grootouders ervaren hoe ze van ‘buiten’ een natuurbelevenis kunnen maken. De cursus start op de meeste locaties met één dagdeel (avond) voor de ouders. Daarna volgen twee dagdelen waarop ouders en kinderen samen buiten op ontdekkingstocht gaan. In het juiste seizoen hoort daar ook paddenstoelen plukken bij!

Kijk voor meer informatie op www.scharrelkids.nl
 

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy