GOOD FAMILY Albers-Martelossi

'Chippies eters'

Samen ‘chippies’ maken is een hype bij Good Family Alberts-Martelossi uit Venlo. Zelfgeteelde aardappels uit de buurtmoestuin belanden - na een paar minuten in de frituur - als zoutjes op tafel. En die smaken veel lekkerder dan uit een voorverpakt zakje, aldus Chris, Laura, Martin (7) en Lucie (5). 

 

“Zelf ‘chippies’ maken is echt heel simpel. Je schilt de aardappels, haalt ze door een rasp of snijdt ze in dunne plakken, legt ze in een kom met water en zout, laat ze goed uitlekken – of knijpt ze uit - en frituurt ze in bijvoorbeeld kokosolie. Een beetje zout erop en klaar! Wij gebruiken een ribbelrasp. Zo krijgen de chips een golfmotief. Het lekkerst is om ze direct te eten als ze nog warm zijn. Maar je kunt ze ook een paar dagen bewaren als je wilt.”


“De aardappels rooien we zelf. We planten oude aardappels met scheuten in de grond. En daar komen dan nieuwe aardappels uit. We hebben een kleine moestuin in de tuin. Maar daar alleen kunnen we niet uit eten. Het is te weinig grond. Terwijl we juist zoveel mogelijk streven om al ons eigen voedsel te verbouwen. Maar ja, kinderen hebben ook ruimte nodig om te spelen. Dus toen eind 2012 een buurtmoestuin werd aangelegd, waren wij van de partij. Dit stukje grond is eigendom van de woningstichting. Die vond het een fantastisch idee om een eetbare tuin aan te leggen met buurtbewoners. En zo werd de buurtmoestuin een feit.”


“Deze moestuin is volledig biologisch en er werken ongeveer 15 buurtbewoners aan mee. De meeste mensen hebben een eigen bak. Sommigen doen niet meer dan alleen koffie zetten op zaterdagochtend - het moment dat we met z´n allen samenwerken in de tuin. Maar dat is helemaal oké. Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren. Het is een bont gekleurde groep mensen die participeert: maar het samen wroeten in de aarde verbindt. Je werkt samen en hebt iets om handen.”


“Ook de kinderen helpen mee in de tuin. Martin en Lucie vinden het erg spannend om de zaadjes te planten. Of gewoon om te spelen met het gereedschap tussen de plantenbakken. Onkruid wieden vinden ze minder interessant. Het moet allemaal niet te lang duren. Moestuinieren is dan niet per se moeilijk, het kost wel veel tijd. Daarom zijn we nu ook met een project bezig dat minder onderhoudt vergt: het zogenaamde voedselbos. Naast de buurtmoestuin ligt namelijk een stukje grond braak. Daar willen we een aantal fruitbomen in planten. Zodat de kinderen straks zelf hun appels plukken tijdens het buitenspelen. Dat lijkt ons fantastisch!”

 

 

Welke tip hebben jullie voor andere families?

“Alles in de supermarkt kun je zelf maken of verbouwen. Dat is leuk, leerzaam en dikwijls veel gezonder, duurzamer en lekkerder. Zo kun je zelf chippies maken, maar bijvoorbeeld ook je eigen bouillonblokjes. Op Laura’s facebookpagina zie je hoe dat in zijn werk gaat. Klik op een foto om de ingrediënten en bereidingswijze te zien.”

 


Is er een vraag die jullie graag beantwoord zien?

“Wonen in een ecodorp, dat is onze droom. Een zelfvoorzienende gemeenschap waarin ieder gezin een eigen hectare heeft om zijn voedsel te verbouwen. Een ecologisch dorp met in het centrum een dorpsbakkerij, een wasserette, een werkplaats etc. Een plek waar alle panden ecologisch gebouwd zijn en voorzien zijn van duurzame energie. Wie is hier ook mee bezig? Alle inspiratie, suggesties en ideeën zijn welkom.”

Reageren kan via onze Facebookpagina!

 

Interview: Leontien Aarnoudse

 

Fotografie: Lotte Rijkes

 

Albers-Martelossi

TIP VAN THE GOOD FAMILY

Heb je geen tijd of net als Good Family Albers-Martelossi geen ruimte voor een moestuin? Maar vind je het wel leuk om je eigen voedsel te oogsten? Word dan lid van een oogsttuin. Een mooi voorbeeld is De Vrije Akker in Limburg. Hier kan iedereen zijn eigen seizoensgroente en - fruit oogsten, evenals bloemen en kruiden. In deze oogsttuin zaaien en planten de tuinders de gewassen op biologische wijze. Om mee te doen koop je een oogstaandeel. Je betaalt dan voor het hele jaar, en kunt dan zoveel oogsten in het seizoen als je wilt (mits anders aangegeven). Ook heb je inspraak in het bedrijf.
Laat je inspireren op: www.devrijeakker.nl
 

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy