GOOD FAMILY Akkerhuis-Vyent

'Oud & Nieuw met verse appelflappen'

Het is full house bij Good Family Akkerhuis-Vyent in Rotterdam. Iedereen wil graag een hapje proeven van Esther’s verse appelflappen die ze aan het voorbereiden is voor het Oud & Nieuw feest. Zo zijn partner Gregory Vyent, Gregory’s broer Marlon Arrias, vriendin Kickel van Schaik, vriend Camiel Vlasman, vriendin Bracha de Jong met haar zoontje Jaya (2) en vriendin Denise Geerlings met partner Michiel Smit en zoontje Tex (4) aanwezig. Gelukkig krijgt Esther goede hulp van haar nichtje Jewel (10).


“Wij houden niet van frituren. Het is vet en het hele huis gaat ernaar stinken. Wij hebben dus ook geen frituurpan. Daarom bakken we met oudjaar appelflappen in de oven. Dat is heel erg simpel. De bereidingstijd is ongeveer een half uur. We verpakken de stukjes Elstar appel – bestrooid met kaneel en ruitsuiker – en de gehakte pecannoten in bladerdeeg. Dan bestrijken we het met een beetje eigeel, strooien we er rietsuiker over, 10 tot 15 minuten in de oven en klaar is kees.”

 

De appelflappen vielen goed in de smaak tijdens het voorproeven. Ze waren binnen no-time op. Toch gaat Esther ze ook een keer maken als een open taartje: “Dan heb je meer appel, kaneel en noten in verhouding met het bladerdeeg. Dat smaakt nog lekkerder.”


“Alle ingrediënten die we gebruiken zijn biologisch en - indien mogelijk - lokaal. Anders kiezen we voor fairtrade producten, dan houden de boeren daar er ook nog iets aan over. Althans, dat hopen we dan maar. Dat is het lastige eraan, dat je nooit 100 procent zeker weet hoe het nu precies zit met termen als ‘fairtrade’ of ‘biologisch’. Zo kochten we altijd toiletpapier van Puur & Eerlijk bij de Albert Heijn. De Keuringsdienst van Waarde onderzocht dit ecologische toiletpapier. Wat bleek? In principe wordt alle toiletpapier van gerecycled papier gemaakt. En ook ecologisch papier is gebleekt. Plus dat je er nog het dubbele voor betaalt ook. Zo word je bedonderd waar je bijstaat. Tja, dan ga je twijfelen: hoe betrouwbaar is zo´n term nou eigenlijk?”


“Toch kopen we wel altijd biologische producten om mee te koken. Dit omdat ze vaak smaakvoller zijn. We kopen ze het liefst in bij Ekoplaza of de Gimsel in de Rotterdamse Groene Passage, en niet bij een supermarkt. Daar hebben we - na het dubieuze wc-papierverhaal - toch iets minder vertrouwen in.”

 

 

Welke tip hebben jullie voor andere families? 

“Het is heel gemakkelijk om je eigen appelflappen of ander eten zelf te maken. Het is vers, je weet wat je eet en er komt geen verpakkingsmateriaal bij kijken. Het hoeft ook helemaal niet moeilijk te zijn of veel tijd te kosten; deze appelflappen stonden binnen 30 minuten op tafel.”

 

 

Is er een vraag die jullie graag beantwoord zien? 

“Wij vragen ons af hoe biologisch of ecologisch de producten in de supermarkt daadwerkelijk zijn. En dan gaat het om producten die een dergelijk label of keurmerk dragen. Dit is een vraag voor zowel supermarkten, keurmerkinstanties als waakhond- en consumentenorganisaties.”

Reageren kan via onze Facebookpagina!

 

Interview: Leontien Aarnoudse

Fotografie: Lotte Rijkes

 

Akkerhuis-Vyent

TIP VAN THE GOOD FAMILY

Esther van Good Family Akkerhuis-Vyent runt sinds 2008 haar cateringbedrijf Spek & Bonen, met eten zoals Esther het zelf graag zou bestellen: lekker, bewust, uit het seizoen en waar mogelijk biologisch, met liefde klaargemaakt en in eigen stijl opgediend. Ze kookt vanuit haar cateringbus veel op filmsets maar gaat ook de nodige festivals af. Left-overs van Spek & Bonen worden gedeeld onder Facebookvrienden, die kunnen ze dan met hun eigen bakje of bordje komen ophalen, een supergoed idee!

Kijk eens op: www.spek-bonen.nl

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy