GOOD FAMILY Aarnoudse-Swager

'Altijd vers eten'

365 dagen per jaar vers eten. Dat is het streven van Willem, Leontien en Benjamin. Geen pakjes en zakjes, maar het liefst uit de grond zo - hopla - op je bord.

"Veel vers, vaak lokaal en meestal uit het seizoen: beter smaakt het niet! De meeste ingrediënten halen we zaterdags op de markt of in speciaalzaken. Dan gaan we met de hele familie op boodschappensafari door Amsterdam op zoek naar dat ene ingrediënt. Soms bezoeken we een boerderijwinkel buiten de stad. Dat is helemaal een leuk uitje, omdat je dan echt teruggaat naar de oorsprong van het product en ziet waar het vandaan komt.

Vers eten zien we niet als een rigide gebeuren.Dus een blikje tomaten kan af en toe best. Maar koop, verzamel en bereid je eten zoveel mogelijk zelf. Dus geen kleffe fabriekscake, olvaritpotje voor de kleine en instantsoep met teveel zout en toevoegingen, maar zoveel mogelijk homemade food. Zodat je tenminste weet wat je eet!

Mensen denken soms dat vers eten een heel gedoe is, maar dat valt enorm mee. Hou het simpel. Dan maak je meestal de lekkerste gerechten.”

 

 

Welke tip hebben jullie voor andere families?

"Een nieuwe uitdaging voor ons gezin is om ook zoete lekkernijen zelf te maken. Een stukje speculaas bijvoorbeeld, dat vinden we echt onweerstaanbaar. Helemaal als het warm en vers uit de oven komt. Speculaas is absoluut niet moeilijk om te maken en is het erg leuk is het om dit samen met kinderen te bereiden. Ze kunnen namelijk heerlijk kliederen met het deeg. Zo leren ze spelenderwijs welke ingrediënten er in hun speculaas gaan. En qua smaak verslaat zelfgemaakte speculaas met vlag en wimpel de fabrieksspeculaas. Proef zelf maar!"

Recept voor drie grote speculaaspoppen:
Je hebt een houten speculaasplank nodig, maar als je die niet hebt, maak dan gewoon plaatkoekjes of pepernoten van dit deeg.
Meng 175 gram bloem, 100 gram boter, 75 gram basterdsuiker, 2 theelepels bakpoeder en 2 eetlepels water (of evt. melk) en speculaas- of koekkruiden in een kom.
Je kunt een zakje koekkruiden kopen, maar wij maken de speculaaskruiden liever zelf: kaneel (5 gram), kruidnagel (1 gram), nootmuskaat (0,7 gram), witte peper (0,2 gram), kardemom (1 gram) en anijszaad (1 gram). Stamp de specerijen fijn in de vijzel of maal het in de keukenmachine.

Doe de specerijen en alle ingrediënten in een kom. Kneed het geheel tot een deegbal. (Als je de houten planken voor het eerst gebruikt, smeer ze in met olie.) Bestrooi de houten planken met bloem. Doe het deeg erin, druk goed aan. Bestrooi eventueel de achterkant met amandelschaafsel. Nu komt de lastige klus: haal ze netjes uit de houten vorm. Snij de randen voorzichtig met een mesje los. Haal de resten eraf. Houd de houten plank op de kop en haal voorzichtig de speculaaspop eruit. Leg hem op een bakblik (met bakpapier of ingevet).Van het deeg dat over is kun je pepernoten maken.
Doe het 25 a 30 minuten in de oven. Haal het eruit, laat even afkoelen en... hmmmm… geniet!

 

 

Is er een vraag die jullie graag beantwoord zien?

"Wat zijn nog meer leuke recepten om met kinderen te maken? We zijn benieuwd naar leuke ideeën en tips!"

Reageren kan via onze Facebookpagina!

 

Interview: Jorn Bartlema

 

Fotografie: Lotte Rijkes

Aarnoudse-Swager

TIP VAN THE GOOD FAMILY

De Groene Garde is een boek met seizoensrecepten en verhalen over de oorsprong en impact van eten. Het werd in 2012 uitgeroepen tot het meest duurzame kookboek van het jaar (kookboek van het jaarverkiezing). Leontien van Good Family Aarnoudse bedacht en schreef het boek samen met Ellen Vereijken en Anouk Wentink.

Ga naar www.groenegarde.nl om dit mooie kookboek te bestellen!
 

Copyright © The Good Family - Alle rechten voorbehouden
Gebruiksvoorwaarden - Cookies Policy